Nvidias grafikarkitektur Pascal såg dagens ljus redan 2016 och var under mer än två år bolagets senaste bidrag till konsumentmarknaden. I augusti 2018 avtäckte Nvidia en trio grafikkort baserade på den nya arkitekturen Turing, som kommer med nyheter i form av AI-assisterad uppskalning via tekniken DLSS samt ray tracing i realtid.

Grafikkorten hör till Geforce RTX 2000-serien, där RTX är samlingsnamnet för de nya RT- och Tensor-kärnorna som möjliggör de nya funktionerna. Trots flera månader på marknaden finns dock enbart en handfull spel som kan nyttja de dedikerade kärnorna. Nu meddelas att Epic Games egenutvecklade spelmotor Unreal Engine utökas med stöd för grafikgränssnittet DirectX Raytracing inom en snar framtid.

Redan i mars 2018 presenterade Epic Games en demofilm där Star Wars-karaktärer i ray tracing-glänsande rustningar hade huvudrollen. Då talades om att spelmotorn skulle begåvas med ray tracing-stöd. I ett foruminlägg skriver Unreal Engines community manager att det blir verklighet i kommande version 4.22.

Uppdateringen är ännu i ett tidigt stadium och utvecklarna efterfrågar rapportering av buggar från användare och andra spelutvecklare. Via Github finns en testversion av Unreal Engine 4.22 tillgänglig för nedladdning, men när den slutgiltiga utgåvan släpps avslöjas inte.

När det kommer till ray tracing är listan av kommande tillägg lång, och på menyn står bland annat reflektioner, skuggor, global ljussättning och ambient occlusion. På marknaden finns en hel del spel med Epic Games spelmotor under huven, men i hur hög utsträckning spelmakare väljer att implementera tekniken återstår att se.

Läs redaktionens tester av spel med ray tracing: