Året var 2013 då populära Playstation 4 och Xbox One släpptes. Sedan dess har Sony och Microsoft valt att utöka familjen med mer högpresterande varianter, vilket mynnade ut i Playstation 4 Pro och Xbox One X. Ihärdiga rykten gör dock gällande att en helt ny generation står för dörren.

På franska Jeuxvideo presenteras vad som sägs vara specifikationer och uppgifter för Microsofts kommande spelkonsoler. De väntas bli åtminstone två till antalet, med kodnamnen "Lockhart" och "Anaconda". Båda ska komma med minst 1 TB SSD-lagring enligt NVMe-standarden samt 8 kärnor och 16 trådar signerade AMD:s arkitektur Zen.

1545297274_18af0d92-15a0-4928-b899-4e7267672865.jpg

Där tar dock likheterna slut, då den påkostade Anaconda uppges ha 16 GB GDDR6-minne och en Navi-krets med mer än 12 TFLOPS beräkningskraft – dubbelt upp mot Xbox One X. För Lockhart gäller istället 12 GB GDDR6 och en kraftigt nedskalad Navi-krets på dryga 4 TFLOPS. Dessutom stryker den optiska läsaren på foten.

Det har talats om en strömningslösning likt den Microsoft utannonserade för Xbox One, där många tunga beräkningar kan ske i molnet. På vis kan specifikationerna och priset för den lokala hårdvaran minskas. Det är dock oklart om detta kommer i form av en tredje, ännu mer avskalad Xbox, eller om Lockhart kommer drivas delvis genom molnet.

Tack vare systemkretsen från AMD baserad på x86-arkitekturen pekar mycket mot att bakåtkompatibilitet till Xbox One kan behållas. Huruvida konsolen även kan köra Xbox 360- och Xbox-spel är dock höljt i dunkel. Nämnvärt är att konkurrenten Sony har ansökt om patent för en lösning som ska ge Playstation 5 bakåtkompatibilitet för alla tidigare Playstation.

Slutligen sägs avtäckandet av Microsofts nya konsoler ske på årets E3, för en lansering sent 2020. Till lanseringen väntas Halo Infinite vara klart som då blir en lanseringstitel.

Prismässigt uppges den mer påkostade Anaconda hamna på 500 USD, motsvarande nästan 6 000 kronor inklusive moms. Var Lockhart kan tänkas hamna är oklart, men det ska bli ett lägre pris.

Läs mer om nästa generations konsoler: