För mobila enheter är ARM-baserade systemkretsar vardagsmat, men i datorsfären dominerar x86-aktörerna AMD och Intel. I hopp om att bryta dominansen avtäckte Microsoft och Qualcomm mot slutet av 2017 resultatet av samarbetet kring Windows on ARM, där operativsystemet Windows 10 anpassats för bärbara datorer utrustade med ARM-processorer.

På marknaden finns ett fåtal enheter med hård- och mjukvarukombinationen, vilka bland annat levereras med lång batteritid och 4G/LTE-anslutning. Det har länge spekulerats kring att även Apple överväger att utrusta sina Mac-datorer med egna systemkretsar, vilket i dagsläget görs för bolagets telefoner och surfplattor. Nu rapporterar nyhetssajten Axios att det kan bli verklighet till år 2020.

Detta ligger i linje med uppgifter från början av 2018, då egenutvecklade ARM-baserade kretsar för Mac var i ett tidigt utvecklingsstadium. Axios menar att den färska informationen kommer från utvecklare och Intel-anställda. Några officiella uttalanden kring övergången finns dock inte att tillgå.

Bloomberg rapporterar att förändringar på mjukvarusidan också är att vänta, och Apple uppges planera att år 2021 ha en gemensam appbutik för mobila enheter och datorer. I och med detta ska båda delar kunna köra samma variant av de erbjudna programmen, men fram till dess ska Apple istället tillhandahålla verktyg för konvertering mellan operativsystemen.

I fjol stod det klart att ARM satsar på processorer ämnade för datorer, och under 2019 och 2020 väntar modeller som kan konkurrera med Intels strömsnåla Core i5-processorer. Huruvida Apple har särskilda processorer avsedda för de ARM-bestyckade datorerna återstår att se, men det är även möjligt att dessa utrustas med samma kretsar som bolagets mobila enheter.

Läs mer om ARM för datorer: