Efter åratal av relativ stiltje på grafikkortsmarknaden kom Nvidia under 2018 ut med den färska arkitekturen Turing. Först ut var Geforce RTX 2080 och 2080 Ti, vilka sällade sig till de högre prissegmenten. Sedermera kom RTX 2060, vilket med en prislapp på omkring 4 000 kronor blev det billigaste i serien.

Men med avsaknad av nya grafikkort i det lukrativa mellansegmentet samt den avtagande populariteten för brytning av kryptovalutor rapporterade Nvidia försämrad försäljning. Konkurrenten AMD å sin sida släppte det uppfräschade Radeon RX 590 under 2018, med marginella förbättringar gentemot RX 580.

I Jon Peddie Research senaste rapport framkommer det nu att de båda grafikjättarna fått ta smällar på försäljningsfronten. Från det tredje kvartalet 2018 till det fjärde minskade AMD:s försäljning av grafikkort med 6,8 procent, medan Nvidias gick ned med 7,6 procent.

Intel å sin sida som säljer integrerade grafikkretsar ihop med sina processorer gick enbart ned med 0,6 procent. För helåret gick försäljningen av grafikkort ned med 3,3 procent, medan samma siffra för dedikerade grafikkretsar landar på hela 20 procent. Kretsar för bärbara datorer ökade däremot med 8 procent.

Detta stämmer väl överens med en trend som pågått länge på datormarknaden, där bärbara datorer ofta ersätter stationära. De integrerade grafikkretsarna har också blivit så pass bra att de duger för enklare spel och för mediakonsumtion, varpå dedikerade grafikkort främst är aktuella för användare med tyngre grafikkrav.

För att vända trenden satsar nu Nvidia på Turing utan Tensor-kärnor och ray tracing till en lägre prislapp, där GTX 1660 Ti för 3 250 kronor var först ut. I mars väntas GTX 1660 som ska landa kring 2 700 kronor, medan konkurrenten AMD filar på arkitekturen Navi till hösten. Rykten gör då gällande att GTX 1080-prestanda kan fås för strax under 3 000 kronor.

Enligt Jon Peddie har återförsäljare idag stora lager som är kvar från tidigare under 2018 då efterfrågan väntades vara högre. Således spår bolaget i sin rapport att försäljningen kan vara svag även under första halvåret 2019. Huruvida försäljningen kan vända uppåt med lättade lager och nya grafikkort återstår att se.

Läs mer om kommande grafikkort: