Microsofts operativsystem Windows finns idag i en rad olika versioner anpassat för olika enheter och ändamål. Förutom de olika versionerna för datorer, som Windows 10 China Government Edition skräddarsytt för kinesiska myndigheter, finns även varianter anpassade för mobila enheter av olika slag.

Nu rapporterar The Verge Microsoft arbetar på en ny version av Windows som går under namnet Windows Lite. Det handlar om en avskalad version som troligen endast får stöd för applikationer via Microsoft Store och som anpassas för enheter med dubbla skärmar, och då främst bärbara datorer. Det talas även om att det framöver kan komma att användas för vikbara telefoner.

Bärbara datorer med dubbla skärmar och Windows Lite kan enligt uppgift lanseras redan i år och kretstillverkaren Intel har lagt mycket resurser på produktkategorin. En möjlig lansering hänger dock mycket på hårdvarutillverkarna och det är ännu okänt hur långt de har kommit med utvecklingen av denna typ av produkter.

På lång sikt planerar Microsoft att utveckla Windows Lite och använda den i enheter som kan konkurrera med Googles Chromebook. Företaget har tidigare testat konceptet med avskalade Windows-versioner i form av Windows 10 S, vilken dock lades ned till förmån för S Mode som implementerades i samtliga versioner av operativsystemet.

Läs mer om Microsoft Windows: