För åtta år sedan introducerade Intel sin proprietära standard Thunderbolt, vilken sedan Thunderbolt 3 kombinerar PCI Express och Displayport via USB Type-C och erbjuder en bandbredd på hela 40 Gbps. Under 2017 meddelade företaget att de planerade att släppa protokollet fritt för alla att använda.

Efter den nyligen avtäckta standarden USB 3.2 presenterar nu USB Promoter Group kommande USB 4. USB Promoter Group är till skillnad från USB-IF en vinstdrivande organisation och är ett samarbete mellan företag som Intel, Microsoft och Apple.

USB 4 baseras på Thunderbolt-protokollet och använder därmed USB Type-C som kontaktdon. Protokollet innebär också överföringshastigheter på upp till 40 Gbps, samt bildanslutning över Displayport samt strömförsörjning. Standarden är även bakåtkompatibel med både USB 2.0 och USB 3.2, samt Thunderbolt 3 som den ska samexistera med på marknaden.

aHR0cDovL21lZGlhLmJlc3RvZm1pY3JvLmNvbS9FL0QvODI2MDY5L29yaWdpbmFsL0ludGVsLVRodW5kZXJib2x0LTMtU3VwZXJzZXQuanBn.jpg
usb42.jpg

Skillnaden mellan de två standarderna är att USB 4 är en öppen sådan, medan Thunderbolt 3 inte är det och kräver certifiering från Intel. Hårdvaran i sig är densamma, men Intel erbjuder extra tjänster för Thunderbolt 3 såsom teknisk hjälp vid tillverkning.

Enligt Intel innebär USB 4 ett stort steg framåt när det kommer till att göra Thunderbolt tillgängligt för den stora massan, något som tidigare inte skett då den varit låst till företaget. Intel har tidigare även meddelat att kommande Ice Lake-familjen integrerar Thunderbolt 3-stöd direkt i kretsen.

USB 4-standarden väntas färdigställas senare under 2019, men de första enheterna med stöd för den väntas inte dyka upp på marknaden förrän slutet av år 2020.

Läs mer om USB och Thunderbolt: