Det finns en lång rad mjukvaror för att testa processorers prestanda, varav en av de mer populära är Cinebench som baseras på Maxons Cinema 4D. I och med att moderna processorer får allt fler kärnor har Cinebench R15 fått allt svårare att leverera konsekventa siffror, något som gav upphov till den modifierade versionen Cinebench R15 Extreme Edition.

cinebench_r20.jpg

Nu lanserar Maxon Cinebench R20 (Release 20), där ett av huvudnumren är en signifikant mer komplex scen som kräver åtta gånger beräkningskraften och fyra gånger så mycket primärminne som Cinebench R15. Nytt är också att minimikraven höjs till 4 GB primärminne och en processor med stöd för SSE3-instruktioner.

Den mer komplexa scenen flankeras därtill av stöd för mer moderna instruktioner, däribland Advanced Vector Extensions 2 (AVX2). Prestandatestet drar även nytta av Intels ray tracing-motor Embree. Sammantaget gör tilläggen att system med både Intel- och AMD-processorer renderar dubbelt så snabbt som i tidigare utgåva.

Tidigare versioner av Cinebench har alla inkluderat ett grafiktest som körs via OpenGL, något som försvunnit i och med R20. Kvar är således endast de enkel- och flertrådade deltesterna, som ska ge mer konsekventa resultat än tidigare. Nämnvärt är också att resultaten mellan utgåvorna inte är jämförbara.

För den som vill testa Maxon Cinebench R20 finns den officiellt endast att ladda ned via Microsoft Store, men finns också att ladda ned som fristående mjukvara hos Techpowerup. Prestandatestet finns även tillgängligt för Mac OS X och finns att ladda ned via App Store.

Vad får du för poäng med Maxons nya renderingstest? Dela med dig av dina resultat i den officiella Cinebench R20-tråden!