Nvidia är idag den största tillverkaren av grafikkort på marknaden. Företaget förknippas främst med spel i och med sin populära Geforce-serie ämnade för syftet, men är även stora inom arbetsstationer, server- och datacentervärlden där de erbjuder lösningar i serierna Quadro och Tesla.

För att stärka sin position ytterligare inom datacenter och servrar förvärvar Nvidia bolaget Mellanox, som är en av de största på området och vars teknik används i över hälften av världens superdatorer. Köpesumman hamnar på 6,9 miljarder USD, motsvarande 65 miljarder kronor och är Nvidias största affär hittills.

Mellanox är aktiva inom flera områden, men tillverkar främst kretsar som används för höghastighetsnätverk samt Infiniband-nätverk som kopplar samman servrar och kluster. Produkter från Mellanox används i alltifrån datacenter till superdatorer, vilka används för saker som komplexa beräkningar och på senare år blivit allt mer aktuella för maskininlärning eller artificiell intelligens (AI).

Affären innebär att Nvidia som företag inte blir lika beroende av försäljningen av grafikkort för spel, som har gått nedåt på senare tid. Samtidigt har efterfrågan på kretsar för AI och självkörande bilar ökat, vilket lett till ökade intäkter inom de områdena för Nvidia.

Läs mer om Nvidia: