Epic Games är främst känd som spelutvecklare och har genom åren lanserat spelserier som Unreal Tournament och Gears of War. På senare år har de dock börjat bredda sin verksamhet, då de utvecklat spelmotorn Unreal Engine som gjorts tillgänglig för andra att använda och nyligen har de lanserat sin egen digitala spelbutik.

För att särskilja sig från övriga aktörer som Steam lockar Epic Games med betydligt lägre avgifter för utvecklare som lanserar spel på företagets plattform, något som lett till att flera utgivare gått över till att lansera sina spel exklusivt via tjänsten. I en intervju med MCV UK berättar Epic Games VD att det är en nödvändighet för att konkurrera med dominerande aktörer på marknaden.

There is no hope of displacing a dominant storefront solely by adding marginally more store features or a marginally better install experience. These battles will be won on the basis of game supply, consumer prices, and developer revenue sharing.

Enligt Sweeney går det inte att slå sig in på marknaden för digitala spel genom att erbjuda en butik med bättre funktioner eller bättre gränssnitt. Han menar att den viktigaste faktorn är spelutbudet, tillsammans med sådant som lägre kostnader för utvecklare. De lägre kostnaderna leder till mer intäkter för utvecklare, vilka i sin tur kan investera mer pengar i utvecklingen av sina spel och sänka priserna.

Företaget uppges ha stora planer för butiken framöver, däribland att integrera matchmaking-systemen de utvecklat för Fortnite och att göra det lättare att upptäcka nya spel. Detta genom att lyfta fram videoskapare och influencers, vilka enligt Sweeney är de vanligaste kanalerna för att upptäcka nya spel idag.

Sweeney kommenterade spelexklusiviteten tidigare under året och menade då att företagets metoder i slutändan gynnar alla, både spelare och utvecklare. Även Supergiant Games, en av utvecklarna som lanserat på Epic Games Store, håller med om detta och menar att ökad konkurrens endast är positivt för branschen.

Läs mer om Epic Games Store: