Bildskärmar anpassade för spel har blivit allt populärare och flera av de stora tillverkarna har börjat satsa på produktkategorin. Det som utmärker dessa är ofta högre upplösning tillsammans med en uppdateringsfrekvens som uppgår till 120 Hz eller mer.

Nu rapporterar branschtidningen Digitimes att priset på spelskärmar har sjunkit på senare tid och kommer fortsätta göra det framöver. Prissänkningen beror på att de kinesiska tillverkarna BOE Technology, CPC-Panda LCD Technology och China Star Optoelectronics Technology (CSOT) börjat satsa på området, då de sett hur lönsamma aktörer som Samsung Displays och AU Optronics satsningar varit.

Enligt uppgift sjönk priset på skärmar med en uppdateringsfrekvens på mer än 60 Hz med 10 procent under 2018 och sedan januari 2019 har de sjunkit med ytterligare 5 procent. Samma trend väntas hålla i sig under andra kvartalet 2019, med ännu lägre priser. Hur mycket lägre de förutspås bli nämns dock inte.

En undersökning av Sigmaintell Consulting visar också på att det är ett växande segment, där skärmpaneler för gaming med höga frekvenser växte med 60 procent under 2018 till totalt 6,1 miljoner enheter. Under året var Samsung Display den största aktören, följt av AU Optronics och LG Display.

Samsung Display spås behålla ledningen under året och leverera 5,5 miljoner högfrekvenspaneler för spel, följt av AU Optronics med 2,8 miljoner. På tredje plats väntas kinesiska BOE Technology med cirka 1 miljon enheter, medan LG Display beräknas leverera 700 000 stycken.

I takt med att skärmar med 144 Hz blivit vanligare och konkurrensen blivit hårdare nämns det att fler tillverkare kan komma att satsa på modeller med ännu högre uppdateringsfrekvens. Det finns redan idag gamingskärmar med 165 och även 240 Hz, men möjligt är att de blir vanligare framöver.

Läs mer om gamingskärmar: