Det är inte längre någon dåligt bevarad hemlighet att Intel arbetar på att ta upp kampen mot AMD och Nvidia på grafikkortsmarknaden. Vid sidan om arbetet på en ny grafikarkitektur är bolaget i full gång med att bygga upp varumärket Xe (Xe) och rekrytera kända profiler inom hårdvaruindustrin.

Senast i raden är Kyle Bennett, känd som grundare till den anrika hårdvarusidan HardOCP, som inom kort intar rollen Director of Enthusiast Engagement på Intel. Han är på plats under pågående Game Developers Conference (GDC) i San Francisco, där han tog tillfället att knäppa kort på officiella konceptbilder för Intels framtida grafikkort.

Vid första anblick påminner båda koncept om något skapat av AMD – vilket inte är konstigt med tanke på att Intel det senaste året plockat upp flera talanger från just det företaget. Det här gäller inte minst baksidan av det första kortet, med täckplåt och korset som håller fast kylaren.

Intel-Xe-concept-1.jpg
Intel-Xe-concept-2.jpg
Intel-Xe-concept-3.jpg
Intel-Xe-concept-4.jpg

I båda fall handlar det om grafikkort med en uppskattad längd på 17 centimeter, vilket gör duon lika långa som ett moderkort enligt formfaktorn Mini ITX. Båda har fyra bildanslutningar uppdelade mellan HDMI och Displayport, och över dessa på utblåset av det ena grafikkort återfinns Intels logotyp för varumärket Xe.

Även om konceptbilderna visades av Intel är det svårt att dra några långtgående slutsatser, då i princip allt kan förändras fram till lansering. Formfaktorn i fråga bör dock rimligen innebära att det handlar om grafikkort från mellanklassen och nedåt, då högre presterande grafikkretsar brukar kräva rejälare kyllösningar.

Mycket är ännu inte känt om Intels grafiksatsning, men klart står redan att det blir ett av bolagets mest ambitiösa projekt genom tiderna. Parallellt med ett massivt PR-maskineri har bolaget redan flaggat för att Xe-serien ska återfinnas i allt ifrån integrerade kretsar till grafikkort från budget- till entusiastklassen och datacenter.

Intel-Xe-GPU-2.jpg

Den första generationens grafikkretsar ska tillverkas på Intels länge försenade 10-nanometersteknik och namnet på arkitekturen tros vara Arctic Sounds. Bolaget ska också vara i full gång att arbeta på efterträdaren vid namn Jupiter Sounds.

Lanseringen av Intels grafikkort i Xe-serien ska äga rum år 2020.

Läs mer om Intels grafiksatsning: