En av årets stora spellanseringar på PC var Metro Exodus, som är den tredje delen i Metro-serien. Spelet var från början tänkt att släppas via Valves speltjänst Steam, men kort innan lanseringen meddelade utgivaren de valt att gå över till Epic Games då nylanserade spelbutik Epic Games Store.

Beslutet möttes av hård kritik från spelare, men under en presentation på GDC 2019 avslöjar Epic Games Store-chefen Steve Allison att Metro Exodus sålt betydligt bättre i butiken, jämfört med föregångaren på Steam. Enligt honom har Metro Exodus på Epic Games Store sålt mer än dubbelt så bra som Metro: Last Light gjorde vid lansering.

Allison menar att försäljningssiffrorna bevisar att det är spelen som är det viktiga, inte vilken butik de säljs i. Han berättar att företaget är glada över resultatet och att han är övertygad om att det kommer hjälpa utvecklare tjäna hundratals miljoner dollar under det kommande året.

Desktop Screenshot 2019.02.07 - 13.41.58.18.jpg

De ökade intäkterna är en konsekvens av de lägre avgifter Epic Games tar ut när utvecklare säljer sina spel via butiken. Epic Games tar endast ut 12 procent, medan Steam tar ut mellan 20 och 30 procent beroende på utvecklarens intäkter via butiken.

Just intäkter var något utgivaren Deep Silver tryckte på vid tillfället för övergången till Epic Games Store. De menade att en avgörande faktor när det kom till att överge Steam var att det ökade deras möjligheter att kunna fortsätta investera i Metro-serien.

Det är något som även Ubisofts VD Yves Guillemot talat om, då även The Division 2 sålt bättre än föregångare trots att de inte lanserade via Steam. Enligt honom var antalet förbokningar betydligt fler än för ursprungliga The Division och företaget tjänade även mer på varje sålt exemplar av spelet.

Källa: Gameindustry

Läs mer om Epic Games Store: