Japanska Nintendo har hittat tillbaka till konsumenternas hjärtan med sin senaste spelkonsol Switch, en bärbar enhet som vid behov kan dockas till en TV för storbild och högre prestanda. Spelkonsolen lanserades i början av år 2017 och det dröjde inte länge innan rykten började florera om en uppdaterad version.

Nu rapporterar The Wall Street Journal (betalvägg) att Nintendo inte enbart har en utan två nya Switch-enheter på gång. Enligt uppgifterna omfamnar företaget en strategi som liknar Sonys och Microsoft, vilka uppdaterade Playstation 4 respektive Xbox One med en prispressad och en högpresterande variant.

Enligt källor i leverantörsledet och spelutvecklare med tillgång till prototyper blir den ena en variant med "förbättrad funktioner" och högre prestanda jämfört med idag. Det påpekas dock att prestandan inte kommer nå upp till samma nivå som Playstation 4 Pro eller Xbox One X, vilket också är mycket troligt då det handlar om en bärbar enhet.

The company judged the new Switch models won’t need the vibration feature because there wouldn’t be many games released using the full benefit of it.

Den andra ska helt sonika vara en billigare modell, vilken Nintendo ser som en ersättare till den åldrande bärbara spelkonsolen Nintendo 3DS. För att pressa priset ska Nintendo ta bort vissa funktioner från originalet och leverantörer till Nintendo anger att en av dessa är inbyggd vibration i spelkontrollerna.

Andra funktioner som kan vara aktuella att ta bort av kostnadsskäl är pekskärmen, som av många inte ses som en nödvändig del i dagens Switch. Då Nintendo ser den billigare varianten som en ersättare till 3DS går det också att spekulera i att dockningsfunktionen stryker på foten, eller åtminstone inte skickar med den som originaltillbehör.

Samtidigt framgår att Nintendo byter skärmleverantör, något som kan tänkas göra avtryck i spelkonsolens bildegenskaper. Japanska Sharp som eftersträvade att leverera paneler till första Switch, men inte vann kontraktet, ska vara aktuell som leverantör för båda nya modeller.

Lanseringen av de nya Switch-modellerna uppges äga rum i början av sommaren. Vad duon får för prisbilder är ännu inte känt.

Fler nyheter om Nintendo Switch: