I samband med att M.2-baserad lagring blev populärt på marknaden upptäcktes det att den, precis som andra komponenter, krävde extra kylning för att fungera optimalt. Först ut med en lösning för detta var MSI, som efterföljdes av både EK Water Blocks och Silverstone.

I samtliga fall handlar det om separata kylflänsar som fästs på befintliga enheter. Nu introducerar tillverkaren Galax, som i Sverige går under namnet KFA2, en M.2-baserad SSD-enhet där kylflänsen kommer förmonterad. På ovansidan syns även ett värmeledningsrör, vilket ska hjälpa till att föra bort värmen.

Det handlar om en enhet som ansluts via PCI Express-gränssnittet och 512 GB lagringsutrymme. Enheten släpps även i andra utföranden i form av PCI Express-baserade instickskort, för vilka lagringsutrymmet uppgår till 2 TB.

m2ssd_1.JPG
m2ssd.JPG
xtreme_tuner.jpg

Sett till prestanda specificeras en läshastighet på 3 400 MB/s samt en skrivhastighet på 2 000 MB/s. Företaget har tagit fram en ny mjukvara med namnet Xtreme Tuner For SSD, vilken kan användas tillsammans med enheten för att få information om denna samt optimera prestandan.

Modellen släpps inom kort i Kina till ett ännu okänt pris. Det är i dagsläget okänt om den planeras att släppas i övriga regioner.

Källa: Anandtech

Läs mer om kylning för SSD-enheter: