Apples första generation av Iphone släpptes år 2007 och 2017 uppmärksammades tioårsjubileet med specialmodellen Iphone X, som fick sällskap av Iphone 8 och Iphone 8 Plus. Bland nyheterna för trion syntes stöd för trådlös laddning över Qi-standarden, och i samband med lanseringen utlovades en trådlös laddare med namnet Airpower.

Stödet för trådlös laddning återfinns också hos fjolårets Iphone-modeller, liksom hos Apples smarta klockor och ett uppdaterat fodral för hörlurarna Airpods. Hittills har företaget dock inte släppt någon egen trådlös laddare, och nu meddelar Apples vice chefsingenjör Dan Riccio att konceptet Airpower skrotas.

After much effort, we’ve concluded AirPower will not achieve our high standards and we have cancelled the project. We apologize to those customers who were looking forward to this launch. We continue to believe that the future is wireless and are committed to push the wireless experience forward.

Den trådlösa laddaren var ursprungligen tänkt som en platta där telefoner, klockor och hörlurar skulle kunna laddas simultant. Enligt Riccio nådde dock enheten inte upp till bolagets standard, och rapporter har talat om problem med värmeutveckling och kommunikation mellan laddare och laddande enheter.

Nämnvärt är att den uppdaterade versionen av hörlurarna Airpods enbart är några veckor gammal, men på förpackningen står att läsa att enheten är kompatibel med Airpower. På förpackningen syns också en schematisk bild av laddplattan, vilket tyder på att beslutet kring nedläggandet är relativt färskt.

Det faktum att Apple väljer att blåsa av tillverkningen av en tillkännagiven produkt är ovanligt, men Riccio avslutar sitt uttalande med att understryka att företaget fortsatt ämnar satsa på trådlösa lösningar. Huruvida Apple släpper en trådlös laddare istället för Airpower återstår att se.

Använder du en Iphone-modell med stöd för trådlös laddning? Väntade du på Airpower, eller har du löst det på annat sätt? Diskutera i kommentarstråden!

Källa: Techcrunch