Virtuell verklighet (VR) tog inte marknaden med storm som många trodde, men är ändå en fortsatt växande kategori. På entusiastfronten för PC är Oculus och HTC ledande med Rift respektive Vive, varav den första nyligen fått en uppföljare i form av Rift S med inbyggd rörelsespårning.

Valve, som arbetade med HTC för utvecklingen av Vive, presenterade nyligen sin nya skapelse Index som är tänkt att äntra scenen i maj. Nu har Valve råkat gå händelserna i förväg och publicerat produktsidan för VR-headsetet på Steam, något Twitter-användaren @Wario64 var snabb att ta skärmdumpar av innan sidan plockades ned.

Valve-Index-Headset-1.JPG

Den detalj som framförallt utmärker sig på bilden för Valve Index är de integrerade hörlurarna. Kåporna är öppna även på baksidan, vilket får ses som ett intressant designbeslut som sannolikt tagits för att användaren ska höra omgivningen medan denne är inne i spelet.

Vidare återfinns vad som ser ut som två kameror i fronten, något som i sig talar för att Valve Index likt Oculus Rift S får stöd för inside-out-tracking. I praktiken innebär det att de inbyggda kamerorna läser av användarens rörelser, något som görs via separata basstationer för HTC Vive (Pro). Vidare framgår att anslutning sker över en Displayport 1.2 och en USB 3.0.

Trots att Valve Index ser ut att ha inside-out-tracking låg en sida uppe på Steam för nya basstationer vid namn Valve Index Base Station. Möjligt är att dessa ska kunna köpas till för ännu mer precisa rörelser än vad VR-headsetets inbyggda kameror mäktar med.

Sett till systemkrav framgår att miniminivån för hårdvaran i grova drag är i linje med första HTC Vive. Minst en tvåkärnig processor med stöd för Hyperthreading eller motsvarande med 8 GB primärminne. På grafikkortsfronten anges Nvidia Geforce GTX 970 och AMD Radeon RX 480.

Sett till de rekommenderade inställningarna skruvas kraven upp till en fyrkärnig processor eller bättre. På grafikkortsfronten handlar det om ett rejält lyft till åtminstone ett Geforce GTX 1070, något som kan betyda att Valve Index tar ett kliv upp i upplösning på sina båda skärmpaneler.

Valve-Index-Controller-1.JPG

Därutöver listas Valve Index Controller, dock utan bilder. Till The Verge berättar Valve att de nya spelkontrollerna baseras kring konceptet "Knuckles" som bolaget arbetat på ett antal år. Speljätten bekräftar också att informationen på produktsidorna är korrekt, även om de är ofullständiga.

Avslutningsvis framgår att leveranserna av Valve Index äger rum den 15 juni och att Valve öppnar för förbokningar den 1 maj.

Läs även: