Serien Proart är Asus produktfamilj av skärmar för användare med krav på korrekt färgåtergivning och funktionsutbud för mer professionella tillämpningar. Nu släpper Asus två nya modeller i produktfamiljen, Proart PA27UCX och Proart PA32UCX, som båda erbjuder 4K UHD-upplösning och bestyckas med 10-bitars bildpaneler som ger stöd för DisplayHDR 1000.

P32_bred.jpg

Proart PA27UCX är som namnet antyder bestyckad med en 27 tum stor skärm med en IPS-panel och 4K UHD-upplösning. Här introduceras också även bakgrundsbelysning med så kallad Mini-LED-teknik, något SweClockers tittade närmare på under CES 2019. Skärmen bestyckas med 576 dynamiska belysningszoner som ger stöd för HDR-läge i 1000 nits.

Mini LED är en vidareutveckling av befintlig teknik där nyheterna innefattar att LED-belysningen är hälften så stor som konventionell teknik, vilket gör det möjligt att öka densiteten för belysningen och därmed ge mer finmaskig kontroll över belysningen av pixlarna. Utöver mer ljusstarka skärmar ska det också ge mer finmaskig kontroll över bildpanelens svärta.

Proart_32.jpg

Utöver detta har skärmen 10-bitars färgåtergivning och stöd för bildstandarderna DCI-P3, Rec. 709 och Rec. 2020 samt Adobe RGB. Sett till HDR-stödet finns både HDR-10 och HLG-formaten representerade. Anslutningarna utgörs dels av Displayport över USB-C, vilken även stöder strömförsörjning på 60W över USB-PD, och dels Displayport 1.4, HDMI 2.0 samt en USB 3.0-hubb.

Den större modellen Proart PA32UCX erbjuder samma uppsättning egenskaper i en 32 tum stor bildpanel. Skillnader mot dess mindre syskon innefattar bland annat antalet belysningszoner för Mini LED-belysningen som här är över 1000 zoner. Kalibreringstekniken innefattar en 14-bitars look-up table (LUT) för bättre enhetlighet i färgåtergivningen.

Anslutningarna för Proart PA32UCX innefattar stöd för Thunderbolt 3 över USB-C med överföringshastigheter på 40 Gbps, och strömförsörjning på 60 W via USB-PD. Priserna för skärmarna är ännu inte presenterade.

Läs mer om Asus Proart: