På 2018 års upplaga av teknikmässan Computex valde flera tillverkade att utöka sortimentet med nya produktkategorier. Asus var ett av företagen som visade upp en bred arsenal av nya produkter för att bredda verksamheten. På menyn fanns bland annat slutna vattenkylare och nätaggregat bestyckade med OLED-skärmar, som sedan dess har hittat ut på marknaden.

Bolaget visade även prototyper, där datorchassin under varumärket ROG Strix poserade i montern. Nu avtäcker Asus den färdigställda datorlådan, som placerar sig i premiumsegmentet och får namnet ROG Strix Helios. Chassit mäter in på 250 × 565 × 591 mm (B × D × H) och har stöd för moderkort från formfaktorn Mini ITX till EATX-kort.

ROG Helios 3.jpg
ROG Helios 4.jpg
ROG Helios 2.jpg

I enlighet med rådande trend på chassimarknaden handlar det om sidopaneler av härdat glas, som täcker fronten och de båda sidorna. Panelerna ackompanjeras av borstat aluminum och flera zoner med RGB-belysning. Datorlådan är utrustad med löstagbara dammfilter i fronten, på undersidan samt toppen, och på ovansidan återfinns även bärhandtag av tyg.

På insidan syns en öppen huvudkammare som kan husera processorkylare med en maximal höjd på 190 mm, medan grafikkort kan vara upp till 450 mm långa. När det kommer till platser för expansionskort syns åtta horisontella samt två vertikala, som kan användas för grafikkort anslutna med en PCI Express-förlängare. Nämnvärt är att chassit också har ett justerbart stöd för grafikkort.

Chassits nedre kammare täcks av en plåt och har plats för lagringsenheter samt 220 mm långa nätaggregat. ROG Strix Helios har en lagringsbur som kan husera två 2,5- eller 3,5-tumsenheter, medan ytterligare nio platser för 2,5-tumsenheter finns att tillgå.

Datorlådan kommer med fyra förmonterade 140 mm-fläktar, där tre återfinns i fronten och en i bakkant. Sett till radiatorer kan således en 420- eller 360 mm-variant monteras i fronten, och baktill gäller en 140- eller 120 mm-radiator. I toppen ryms en 280- alternativt en 360 mm-dito, eller motsvarande konfiguration av fläktar.

ROG Helios.JPG

De lättillgängliga anslutningarna utgörs av fyra USB 3.2 Gen 1 Type-A, en USB 3.2 Gen 2 Type-C samt in- och utgångar för ljud. Därtill finns knappar för kontroll av belysning och fläkthastighet. ROG Strix Helios uppges bli tillgängligt någon gång i april med en prislapp på 250 brittiska pund, motsvarande strax över 3 000 kronor.

Läs mer om Asus nya produkter från Computex 2018: