Med snart sex år på nacken är den nuvarande generationen av spelkonsoler inne på slutet av cykeln. Uppgifterna om vad som komma skall haglar tätt och allt pekar mot att AMD åter står för systemkretsarna till Sonys och Microsofts efterträdare till Playstation 4 respektive Xbox One.

Microsofts egen Phil Spencer har redan öppet talat om ett bra samarbete med AMD och att det ska fortsätta framöver. Sony gör än så länge inte mycket väsen om sig, däremot har det rapporterats om att bolagets egna spelstudior sadlat om och fokuserar på nästa generation.

Nu rapporterar branschtidningen Digitimes att AMD står för både processor och grafik för nästa generations Playstation, vilket inte är någon direkt överraskning. Vad som däremot sticker ut är uppgifterna om att AMD:s kretsar beräknas vara färdiga till tredje kvartalet 2020, inför spelkonsolens lansering i slutet av det året. Både Playstation 4 och Xbox One lanserades lagom till julhandeln år 2013.

AMD CES Tech Day_Mark Papermaster-10.jpg
AMD CES Tech Day_Lisa Su-25.jpg

Enligt källorna ska kretsarna tillverkas på TSMC:s 7-nanometersteknik, något som ytterligare stärker uppgifterna om processorarkitekturen Zen 2 eller rentutav Zen 3 med tanke på lanseringen år 2020. Vidare framgår att paketering och integration av kretsar på substrat ska skötas av Advanced Semiconductor Engineering (ASE) och Siliconware Precision Industries (SPIL).

Sedan Globalfoundries övergav utvecklingen av 7 nanometer har AMD vänt sig till TSMC, som framöver blir ensam leverantör. Då AMD kommer tillverka kretsar för processorer, grafikkort och spelkonsoler gör det AMD till en av TSMC:s största och viktigaste klienter på tekniken. Detta kan jämföras mot för bara några år sedan, då AMD hade svårt att få allokering när TSMC:s fabriker varit fyllda till brädden.

Tidigare har det rapporterats om en systemkrets med kodnamn Gonzalo, som tros ligga till grund för en av de kommande spelkonsolerna. Denna ser ut att få åtta kärnor av ett Zen-derivat i upp till 3,2 GHz med en integrerad grafikdel, som tros baseras på den kommande arkitekturen Navi från AMD.

Vilken spelkonsol Gonzalo hör hemma i är ännu inte känt. En möjlighet är att den letar sig in i en spelkonsol från Microsoft och att mjukvarujätten släpper denna mot slutet av året, medan Sony släpper sin nästa generation först nästa år.

Läs mer om nästa generations spelkonsoler: