Skärmen hos Samsung Galaxy Fold går sönder i händerna på recensenter

Skärmen hos Samsung Galaxy Fold går sönder i händerna på recensenter

Samsung har slagit på stora trumman för den kommande vikbara flaggskeppsmobilen Galaxy Fold. Telefonen får inte den bästa starten då flertalet recensionsexemplar lider av trasiga skärmar.

När det gäller mobiltelefoner finns det just nu två huvudsakliga teknikinnovationer som skakar om de senaste årens likartade utveckling. Den ena är 5G-anslutningarnas ankomst, och den andra är de vikbara skärmarna. Det sistnämnda har Samsung onekligen satsar hårt på med Galaxy Fold, en telefon som får en besvärlig start hos de teknikjournalister som lagt vantarna på ett exemplar.

Blott två dagar efter att teknikjournalister från publikationerna The Verge, Engadget och profiler som Steve Kovach och Mark Gurman lagt vantarna på telefonen har skärmen gått sönder. Youtube-profilen Marques Brownlee rapporterar liknande problem. Problemen spänner allt från mindre skärmdefekter till att stora delar av skärmen går sönder.

Flera av journalisterna rapporterar att problemen uppstått på grund av att de avlägsnat ett skyddande plastlager på skärmens övre del, ett plastlager som tydligen inte ska avlägsnas. Detta plastlager uppges påminna så mycket om de sedvanliga plastfilmerna som placeras ovanpå skärmen i produktpaketering att journalisterna avlägsnat den i tron om att det är just detta.

De journalister som avlägsnat plastfilmen uppger att Samsung inte kommunicerar dess funktion i den tillhörande dokumentationen, och inte heller att avlägsnande av plastfilmen påverkar produktens funktion. Detta är ett problem som Samsung relativt enkelt kan åtgärda genom att göra det väldigt tydligt i produktpaketeringen att plastfilmen inte får avlägsnas, men för Samsungs del slutar inte problemen där.

TheVerge1.jpg

Problemen The Verge upplevde kom från dammkorn i skärmvecket under skyddslagret.

Gurman1.jpg

Journalister som avlägsnade skärmens skyddsfilm stötte på allvarliga skärmdefekter.

Problemen The Verge rapporterar har inte specifikt med plastfilmen att göra. Här bottnar bekymren i ett litet dammkorn som befunnit sig under det skyddande plastlagret på skärmvecket. Efter mindre än två dagar hade dammkornet orsakat nog med skada för att skärmen skulle få defekter i form av linjer med döda pixlar.

Samsung svarar nu på problemen med att företaget ska inspektera de skadade enheterna noggrant för att fastställa vad orsaken kan vara. Gällande journalisterna som har avlägsnat den skyddande plastfilmen menar man att den slutgiltiga dokumentationen tydligt ska kommunicera att användaren inte ska avlägsna skyddsfilmen.

GalaxyFoldInstructions.jpg

Påståendet styrks av rapporter om att paketeringen för konsumenter innehåller information om att skyddsfilmen inte ska avlägsnas. Detta rapporteras bland annat av amerikanska operatören T-Mobiles produktspecialist som ber sina kunder att läsa instruktionerna noggrant. Det kan med andra ord vara så att den bristfälliga dokumentationen är isolerad till testexemplar för journalister.

Då dessa problem kommer från ett litet antal journalister är det svårt att fastställa exakt hur utbrett problemet kommer vara när Samsung Galaxy Fold väl lanseras för vanliga kunder. Det är hur som helst sannolikt inte den exponering Samsung hoppats på, i kölvattnet efter den negativa publicitet Galaxy Note 7 förde med sig.

Samsung Galaxy Fold ska lanseras på svenska marknaden den 3 maj, med en väntad prislapp norr om 25 000 kronor. Det är ännu oklart om de uppdagade problemen kommer påverka lanseringen på något sätt.

Läs mer om vikbara telefoner:

Skicka en rättelse
0

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

74

Veckans fråga: Hur stor är din skärm?

Nöjer du dig med en liten bärbar dator, eller föredrar du bjässar som tar upp hela synfältet på flera meters avstånd? Läs mer

22

Facebook och Microsoft klagar till EU om Apples App Store

EU-kommissionen säger sig vara "medvetna om bekymrena" kring strömmande spel via App Store. Läs mer

43

Uppdaterad: Microsoft preciserar kommande Xbox-lansering till den 6 november

Nästa del i Halo-spelserien dröjer till 2021, ett besked som Microsoft kompenserar genom att minska spannet för Xbox-lanseringen.  Läs mer

25

Microsoft Surface Duo lanseras den 10 september

Dubbla skärmar i ett vikbart format och Android-operativsystem utlovas – till det facila priset 1 399 USD. Läs mer

56

Xiaomi lanserar transparent OLED-TV

  • TV
  • idag 13:10

Xiaomi firar tioårsjubileum genom att lansera världens första genomskinliga massproducerade OLED-TV. Läs mer

71

KaffeClockers – diskutera kaffe i forumet

Vare sig du dricker Juhla Mokka eller rostar och mal eget kaffe har medlemmen GLaDER forumtråden för dig. Läs mer

29

Universalprocessorn Tachyum Prodigy snabbare än Nvidia- och Intel-kretsar

Exekverar emulerad x86-, ARM- och RISC-V-kod snabbare än datacenterlösningar från Intel och Nvidia och klarar Verilog-tester. Läs mer

72

Mozilla säger upp 250 anställda

Företaget bakom webbläsaren Firefox omstrukturerar sin verksamhet och tackar av motsvarande 25 procent av arbetsstyrkan. Läs mer

46

Från mus till ljus – en teknikstund om input lag och latens

Input lag och latens är fördröjningen hos en spelskärm är en viktig och ständigt diskuterad fråga. Som handlar om mer än skärmen. Läs mer

31

Huawei Kunpeng 920 3211K uppges vara snabbare än Core i9-9900K

Den 24-kärniga kinesiska processorn ryktas ge självaste Intel på nöten i flertrådade laster. Läs mer

36

Samsung-anställda gripna efter att ha sålt OLED-information till Kina

Koreansk teknik gällande utskrift av OLED-paneler kan på ett olagligt vis ha hamnat i Kina, enligt koreanska rapporter. Läs mer