Krympta tillverkningstekniker ger inte den självklara förbättring de en gång gav, med lägre priser och strömförbrukning – ofta till högre klockfrekvenser. Idag är fördelarna mer tvetydiga, där AMD för Zen 2 valt att bryta ut de högpresterande kärnorna till 7 nanometer, medan I/O-delen tillverkas på välbeprövade 14 nm.

Arbetet fortskrider ändå med att ta fram krympta tillverkningstekniker, där Samsung nu tar steget till 5 nanometer. Detta med hjälp av Extreme Ultraviolet Litography (EUV), som ska ge fler fungerande kretsar (eng. yield) samt en mer kostnadseffektiv tillverkningsprocess tack vare färre steg.

samsung euv fab-min.jpg

Jämfört med föregångaren 7 nm ska 5 nm ge 20 procent bättre energieffektivitet, alternativt 10 procent högre prestanda (klockfrekvens). Samtidigt ökar densiteten med upp till 25 procent. Enligt Samsung ska anpassningen för att gå mellan teknikerna vara minimal, vilket minskar kostnader och utvecklingstid.

Samsung har redan skickat ut dokumentation och verktyg till partnertillverkare som vill tillverka sina kretsar på 5 nm, och bolaget uppges vara redo för testtillverkning. Riskproduktionen av de första skarpa kretsarna och volymtillverkningen som följer är dock en tid bort. Rivalen TSMC har å sin sid redan inlett risktillverkning på 5 nm.

Intels grafikchef Raja Koduri på besök

Nämnvärt är att Intel verkar visa intresse för den nya tillverkningsnoden, då tillverkarens grafikchef Raja Koduri (tidigare AMD) besökte avtäckandet. Intel har sedan tidigare haft stora problem med kapaciteten på 14 nm, vilket orsakat påtagliga kostnader och tappade marknadsandelar.

Intel har dock länge varit marknadsledande på kretstillverkning, och även om det utmanats på senare år hör det inte till vanligheterna att bolaget kontrakterar en konkurrent för sin kretstillverkning. Men då företagets processorfamiljer flyttar över till 10 nm kan tillgången på tillverkningskapacitet bli knapp.

Samtidigt håller sig AMD och Nvidia till TSMC, som redan påbörjat skarp produktion av 5 nm för enklare kretsar. Således kan Intels grafiksatsning drabbas hårt om den redan från början ligger efter konkurrenternas tillverkningstekniker när den avtäcks 2020.

Intel själva har dock sagt att Xe ska tillverkas på bolagets egna 10 nm, vilket fortfarande är de officiella uppgifter som gäller ifrån bolaget. Det återstår således att se om Intel på något vis väljer att nyttja tillverkningskapacitet hos en annan kretstillverkare eller inte.

Läs mer om framtidens kretsar: