AMD:s processorarkitektur Zen utgör grunden för processorer för servermarknaden, såväl som för stationära och bärbara datorer. För sistnämnda produktkategori ackompanjeras processordelen av en grafikkrets baserad på arkitekturen Vega, och under årets upplaga av CES-mässan avtäcktes Ryzen 3000-serien för bärbara datorer, med kodnamnet "Picasso".

På CES 2019 bjöds även på en demonstration av en åttakärnig processor signerad AMD, som blir del av den kommande Ryzen 3000-serien för stationära datorer. Familjen har kodnamnet "Matisse" och processorkärnorna tillverkas på 7 nanometer enligt arkitekturen Zen 2, vilka huserar på en krets separat från I/O-delen.

Den krympta tillverkningstekniken används dock inte för processorerna under "Picasso"-flaggan. Detta innefattar således även de kommande stationära varianterna, där Zen+ på 12 nanometer istället används. Nu har processorn Ryzen 3 3200G hittat ut på webben genom bild och databas, och som namnet avslöjar är det efterföljaren till fjolårets Ryzen 3 2200G med inbyggd grafikdel.

3200G Chiphell.jpg

Bildkälla: Chiphell

Bilden är publicerad på det kinesiska forumet Chiphell och på Reddit menar välkända Tum Apisak att processorns specifikationer figurerar i databaser för ett prestandatest. Likt föregångaren uppges Ryzen 3 3200G utrustas med fyra kärnor, där bas- och turbofrekvenserna ligger på 3,6 respektive 3,9 GHz. Detta är en ökning på 100 respektive 200 MHz jämfört med Ryzen 3 2200G.

När det kommer till grafikdelen är det dock sparsamt med specifikationer, men sannolikt handlar det återigen om åtta beräkningsenheter enligt Vega. Enligt Apisak höjs dock klockfrekvensen för grafikkretsen från 1 100 till 1 250 MHz, men han understryker att det inte nödvändigtvis handlar om slutgiltiga specifikationer.

Nyligen rapporterades att processormakaren inleder årets upplaga av Computex med nyheter om kommande Ryzen och grafikarkitekturen Navi. Presentationen äger rum den 27 maj, men huruvida bolaget presenterar "Picasso" vid detta tillfälle återstår att se.

Läs mer om Ryzen med integrerad grafik: