När det kommer till digital speldistribution har Valves butik Steam länge varit herre på täppan, utan större konkurrens från alternativa tjänster. För de spelutvecklare och utgivare som gjort sina titlar tillgängliga genom Steam har det dock varit förknippat med en avgift om 30 procent av intäkterna. I slutet av 2018 uppdaterades detta avtal, och för spel med högre försäljningssiffror kan avgiften istället landa på 25 eller 20 procent.

Kort efter att Valve avtäckte de nya avtalen lanserade utvecklaren Epic Games sin egen digitala spelbutik, där en relativt låg avgift om 12 procent är paradnumret. Företaget har sedan dess storsatsat på spelbutiken och fått tidsbegränsad exklusivitet för spel såsom Metro Exodus, Borderlands 3 och The Division 2. På Twitter skriver nu Epic Games grundare Tim Sweeney, att företaget slopar exklusiviteten om Steam matchar deras avgifter.

Sedan introduktionen av Epic Games Store har exklusiva spel och avgifter varit ett hett diskussionsämne, och i Twitterinlägg som föregår Sweeneys uttalande menar han att Steams avgift är för hög. Epic Games strategi kring tidsexklusiva speltitlar har mötts av både lovord och kritik från många håll, och företaget uppges nu alltså vara beredda att ge upp konceptet.

Därutöver skriver Sweeney att Epic Games även kan överväga att släppa sina egna spel genom Steam, men de båda löftena kräver att Valve ger utvecklare 88 procent av vinsten. I efterföljande inlägg förklaras också att den reducerade avgiften inte ska medföra några förpliktelser för spelarna, där spelen och digitala föremål ska vara tillgängliga oavsett vilken butik och plattform som används.

Läs mer om Epic Games Store och Steam: