Det är ingen hemlighet att processorjätten Intel har stött på patrull vid övergången till tillverkning på 10 nanometer. Produktionen på åldrande 14 nanometer är i dagsläget fylld till brädden, något som ser ut att hålla i sig till årets slut. Mot slutet av 2019 ska dock processorfamiljen Ice Lake-U finnas tillgänglig, vilket betyder att den nya arkitekturen Sunny Cove på 10 nanometer släpps för bärbara datorer.

Nyligen slutförde Intel den utdragna lanseringen av Core 9000-serien för både stationära och bärbara datorer, och i sistnämnda kategori syns åttakärniga Core i9-9980HK i spetsen. Inför nästa generations processor har det spekulerats i huruvida Core 9000 efterträds av Core 10000 eller ej. I databasen för prestandatestet 3DMark har nu modellen Core i5-10210U skymtats, vilket tyder på att Intel följer det inslagna spåret för namngivning.

Tum Apisak i5 10210U.jpg

Tum Apisak

Modellnamnet avslöjar att det handlar om en processor ämnad för bärbara datorer i mellanklassen, där suffixet "U" skvallrar om att TDP-värde om 15 watt och användning i tunna datormodeller. Under huven syns fyra kärnor med flertrådstekniken Hyperthreading för åtta trådar, med en basfrekvens om 1,6 GHz och en maximal frekvens uppmätt till 3,8 GHz.

Vilken arkitektur och tillverkningsteknik som ligger till grund för processorn är dock okänt, eftersom både Ice Lake-U och Comet Lake-U är möjliga kandidater. Precis som Core 9000-serien är Comet Lake-U en processorfamilj baserad på Skylake-arkitekturen med tillverkning på 14 nanometer. Familjen uppges vara en sista anhalt innan 10 nanometer på bred front.

Intel har ännu inte presenterat någon officiell information kring förestående namnscheman, och inte heller några exakta datum för när Ice Lake-U och Comet Lake-U ser dagens ljus. Läckta produktplaner talar för lansering av sistnämnda under första kvartalet 2020. Materialet pekar också på att processorer på 10 nanometer dröjer till år 2021, något som inte stämmer överens med de uppgifter som Intel nyligen lämnade.

Källa: Tum Apisak

Läs mer om Intels kommande processorer: