Om det är någon trend som är rådande på grafikkortsfronten just nu är det utan tvekan stöd för ray tracing. Tekniken står i rampljuset för Nvidias senaste grafikkortsfamilj i Geforce RTX-serien och AMD:s kommande Navi-generation ska också stöda ray tracing. Exakt vilka funktioner Intels kommande Xe-grafikkort ska stöda är mestadels okänt, men nu bekräftar företaget stöd för ray tracing.

Intel_blog_Jim-Jeffers.jpg

Stödet för tekniken avslöjas i ett blogginlägg där Jim Jeffers, senior ingenjör inom rendering och visualisering hos Intel, skriver om nyheter i företagets ramverk för grafikrendering. Blogginlägget skrivs i samband med den pågående grafikmässan FMX i Tyskland och fokuserar på rendering för professionellt bruk. I förbigående bekräftas att ray tracing kommer stödas i grafikkortsfamiljen Xe.

I’m pleased to share today that the Intel® Xe architecture roadmap for data center optimized rendering includes ray tracing hardware acceleration support for the Intel® Rendering Framework family of API’s and libraries.

Det ska nämnas att blogginlägget fokuserar på avancerad rendering för professionellt bruk, och handlar därmed om Xe-grafikkort för datacenter och tyngre arbetsstationer. Texten nämner inte heller om stödet gäller första generationens Xe-grafikkort för datacenter eller om det tillkommer i senare generationer. Klart är dock att arkitekturen kommer stöda hårdvaruaccelerering av ray tracing.

Stödet för ray tracing kan ses som att löftet från Intels nedlagda Larrabee till slut infrias. Larrabee var en planerad grafikkortsarkitektur där flertalet x86-baserade processorkärnor tillsammans renderade grafik genom mjukvara, istället för dedikerade hårdvarufunktioner för olika grafiktekniker. Larrabee skrotades 2010.

Intressant är även att Intel inte endast fokuserar på grafikkortet för accelerering av ray tracing, utan ska nyttja både processor och grafikdel för detta. Exakt hur denna uppdelning kommer fungera och skilja sig från konkurrenterna AMD och Nvidia återstår att se.

Läs mer om Intel Xe: