Försäljningen av smarta telefoner gick under lång tid åt ett håll – upp. Utvecklingen skred fram i rasande fart både sett till mjukvara och hårdvara, med stora prestandaförbättringar mellan generationer. Sedan dess har marknaden mognat, och de praktiska skillnaderna vid ett generationsskifte av toppmodeller krymper.

Nu rapporterar analysfirman IDC att försäljningen av smarta telefoner sjönk med 6,6 procent under årets första kvartal, jämfört med samma period 2018. Under samma period 2017 till 2018 minskade försäljningen med 3,5 procent, vilket betyder att nedgången accelererat.

iphone-x.jpg

Samsungs försäljning sjönk med 8,1 procent, medan Apples sjönk med hela 30,2 procent. Sistnämnda har dock varnat för att volymerna kan gå ned, men hoppas istället på högre marginaler. En av få ljusglimtar är Huawei, som trots motvinden på marknaden och diskussionerna kring spionage ökar med 50,3 procent.

Smartphone market share.PNG

Detta innebär att bolaget idag innehar 19 procent av marknaden för smarta telefoner, precis bakom Samsung med 23,1 procent. Apple å sin sida hamnar på 11,7 procent. Anledningen till att försäljningen gått ned överlag är att konsumenter byter telefon mer sällan. Orsaken sägs vara att priserna gått upp för de nya toppmodellerna, samtidigt som förbättringarna blir mindre markanta.

I samband med att 5G lanseras på bred front i stora delar av världen år 2020 kan försäljningen återigen svänga upp enligt Anthony Scarsella, analytiker på IDC. Totalt såldes 310,8 miljoner smarta telefoner under årets första kvartal, och sett till marknadsandelar tror IDC att den nuvarande hierarkin håller 2019 ut.

Läs mer om smarta telefoner och telekombranschen: