TSMC kvalar in som världens största halvledartillverkare, med kunder som Apple, AMD, Nvidia och Qualcomm. På senare år har bolaget haft stora framgångar med sina tillverkningstekniker 7 och 5 nanometer, i en tid då konkurrenter som Intel och Globalfoundries vacklar i tillverkningsledet.

Detta har gett bolaget många kunder på de nya tillverkningsnoderna, och parallellt med detta fortsätter utvecklingen av nya samt optimerade tekniker. Här återfinns 6 nanometer, vilket i själva verket är en uppdaterad variant av nuvarande 7 nanometer. Nu framgår det i företagets kvartalsstämma att merparten av nuvarande kunder på 7 nanometer kommer gå över till 6 nanometer.

Detta inkluderar dock inte 7nm+, vilket också är en förgrening av nuvarande 7nm. Den stora skillnaden ligger i designreglerna, som är samma för 7nm och 6nm. Detta gör att migreringen till den uppdaterade noden blir enklare och billigare, med mindre anpassning av kretsar och återanvändning av designverktyg.

Nanosheet5nm.jpg

Däremot blir fördelarna färre. Trots att EUV (Extreme Ultraviolet Litography) används i upp till fem lager jämfört med fyra för 7nm+ påverkar det främst tillverkningskostnaderna. Användningen av EUV i fler steg ger nämligen lägre komplexitet vid tillverkning, för högre andel fungerande kretsar (eng. yield) och snabbare produktion. Något som kan hjälpa till att pressa priser.

Specifikationsmässigt ger 7nm+ däremot tio procent lägre strömförbrukning och drygt 20 procent högre transistordensitet jämfört med 7nm. Här faller 6nm platt, med enbart 18 procent högre transistordensitet och inga övriga fördelar utöver kostnaden för produktion.

Riskproduktionen av de första skarpa kretsarna med tillverkning på 6 nanometer inleds tidigt 2020, med volymtillverkning att vänta 2021. En kund som dock kommer använda 7nm+ är AMD, där arkitekturen Zen 3 kommer nyttja tekniken redan år 2020 för processorer i Ryzen-serien.

Nämnvärt är att detta kommer ske tätt inpå TSMC:s 5-nanometersteknik, som alldeles nyligen inledde riskproduktion, vilket pekar mot volymtillverkning 2020. Huruvida teknikerna krockar återstår dock att se, sannolikt kommer 5nm användas för enklare kretsar initialt, då yields och pris skalar illa med kretsstorlek.

Källa: Anandtech

Läs mer om halvledarjättarna: