Processorjätten Intel är på gång med en ny satsning på grafikkort, knappt ett decennium efter att de kastat in handduken med arkitekturen Larrabee. Att Intel gav upp med grafikkort för spel innebar dock inte slutet för Larrabee som levt vidare som beräkningskort i serien Xeon Phi.

Den ursprungliga designen byggde på en kraftigt modifierad P54C Pentium, vilka senare byttes ut mot Atom-arkitekturen Silvermont med förbättringar och stöd för fyra trådar per kärna. Efter att ha varit instickskort ändrade Intel så att Xeon Phi kunde användas med vanliga processorsocklar på serversidan.

Intel-Xeon-Phi.jpg

Trots vidareutveckling och fortsatta satsningar tog produkterna aldrig riktigt fart, samtidigt som de hade svårt att mäta sig mot framförallt Nvidias instickskort i Tesla-serien. Problemen att sjösätta Intels 10-nanometersteknik ledde också till att generationen vid kodnamn "Knights Hill" slopades.

Nu tillkännager Intel att "Knights Mill" på 14 nanometer har nått vägs ändå och är End-of-Life (EOL). Det handlar om Xeon Phi 7295, 7285 och 7235 med 72, 68 respektive 64 kärnor förbättrade Silvermont-kärnor med särskilda optimeringar för maskininlärning (eng. deep learning) och som kunde användas tillsammans med sockel LGA 3647.

Nämnvärt är att detta inte innebär slutet för Intels satsningar på processorer och andra beräkningskretsar som inte baseras på bolagets Core-arkitekturer. Intel är i full gång med att ännu en gång slå sig in på grafikkortsmarknaden med serien Xe, som blir varumärket som ska användas för alltifrån integrerade grafiklösningar till grafikkort och även beräkningskort för datacenter.

Den första nya grafikarkitekturen väntas få namnet Arctic Sound och efterträdaren går under kodnamnet Jupiter Sound.

Läs mer om Intels nya grafiksatsning Xe: