Efter flera år av likartad telefondesign har konceptet med vikbara skärmar blivit något av en vitamininjektion för telefonbranschen. Telefoner som Huawei Mate X och Samsung Galaxy Fold blir de första stora flaggskeppen på det vikbara konceptet. Konceptet är längre bort från att användas i bärbara datorer, men det är något som övervägs enligt Intel.

I en intervju med den japanska branschtidningen Nikkei Asian berättar seniora chefer från Intel att företaget utforskar vikbara skärmar som ett koncept för framtida bärbara lösningar, men att arbetet är i ett tidigt utforskande skede. Detta bekräftas ytterligare av Joshua D. Newman, ansvarig för mobil innovation och klientdatorer inom Intel.

It’s early pathfinding now, and we are trying to understand the capability and the limitation of the [foldable] technology

Dessa uttalanden säger inget om hur vikbara skärmar skulle tillämpas i bärbara datorer, som redan idag har en vikbara design även om det inte är själva skärmen som viks. En vikbar design behöver inte nödvändigtvis innefatta att skärmen viks på mitten likt i de vikbara telefonerna. Koncept för lösningar för bärbara datorer innefattar bland annat paneler som viks ut för att ge bredare skärmar.

Ett sådant koncept innefattar en bärbar datordesign där två gångjärn på skärmens sidor viks ut för att utöka skärm med bildförhållandet 16:9 till bildförhållandet 21:9. Ett annat koncept utforskar en design där hela datorns övre sida består av en skärm som kan vikas på till tre delar, och där tangentbordet är virtuellt så det kan flyttas beroende på hur skärmen är vikt.

Det må vara två år bort ur Intels perspektiv, men datortillverkare som Lenovo har redan långt gångna planer på att lansera bärbara datorer med vikbara skärmar. The Verge rapporterar om en kommande dator i Thinkpad X1-serien som använder en vikbar 13,3 tum stor OLED-panel med 2K-upplösning. Här används ett virtuellt tangentbord på skärmen och datorn kan användas i flertalet olika format.

Den stora nyttan i det vikbara formatet uppges i detta fallet vara storlek. I ihopvikt format uppges Lenovos vikbara prototyp vara väsentligt mindre utrymmeskrävande än traditionella bärbara datorer. Den tekniska lösningen i gångjärnsmekanismen såväl som mjukvaran uppges vara i ett tidigt skede, men att lösningen ändå har potential att fungera väl.

Lenovos vikbara Thinkpad X1-modell ska lanseras under 2020, men utöver detta saknas konkreta detaljer om specifikationer eller prislappar. Det återstår helt enkelt att se om företaget lyckas sparka igång marknaden för vikbara bärbara datorer, eller om Intels profetia visar sig stämma.

Läs mer om vikbara enheter:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!