Det vankas lanseringar från AMD i sommar och processormakaren slår på stort. Den helt nya processorserien Ryzen 3000 med arkitekturen Zen 2 och uppemot 16 kärnor för sockel AM4 flankeras av grafikarkitekturen Navi, som tar klivet ned till 7 nanometer och tar upp kampen mot Nvidia.

Vad namnsättningen på den nya grafikkortsserien blir är ännu höljt i dunkel, men nu hittar en första indikation om detta ut i inget mindre än AMD:s egna drivrutiner. Det handlar om ett Radeon RX 640 och Radeon 630, vilka således blir del i den okända Radeon RX 600-serien.

6paZsLNUo3VK56qp.jpg

Fyndet gjordes av "Just Some Noise" på Techpowerups forum och drivrutinen i fråga är Radeon Software 19.4.3. Mjukvarans INF-fil avslöjar att duon har liknande Device ID som Radeon RX 550X och RX 540X, vilket talar för att det i båda fall är omdöpta grafikkortsmodeller.

Båda grafikkort baseras på en senare iteration av kretsen Lexa kallad Polaris 23, som är AMD:s lägst segmenterade i familjen Polaris. I ett icke nedskalat utförande är den utrustad med 640 streamprocessorer, har en 128-bitars minnesbuss och utrustas med 2 eller 4 GB GDDR5. Kretsen tillverkas på 14 nanometer.

Nämnvärt är att det florerar rykten om att grafikkort som bygger kring arkitekturen Navi ska kallas Radeon RX 3000. Detta är än så länge inte bekräftat, men det är möjligt att så blir fallet och att Radeon RX 600-serien används för lägre segment alternativt enbart OEM-marknaden för färdigbyggda system.

Att de halvnya grafikkorten finns representerade i AMD:s officiella drivrutiner talar för att en lansering av dessa och kanske hela Radeon RX 600-serien är nära förestående. Det enda AMD bekräftat är att arkitekturen Navi på 7 nanometer släpps under årets tredje kvartal.

Läs mer om AMD:s stundande grafiklansering:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!