Intel gick idag ut med nyheten om att de och externa forskarlag upptäckt en serie sårbarheter i företagets processorer. Dessa bygger på liknande brister som de tidigare Spectre- och Meltdown-sårbarheterna och har fått det kollektiva namnet Microarchitectural Data Sampling (MDS).

I ett publikt inlägg på företagets webbplats skriver AMD att deras uppfattning är att de egna processorerna inte påverkas av sårbarheterna i MDS. I inlägget konstaterar de att sårbarheterna "Fallout" och "Rogue In-Flight Data Load (RIDL)" inte kan appliceras på deras processorer på grund av de hårdvarukontroller som finns inbyggda i arkitekturerna.

At AMD we develop our products and services with security in mind. Based on our analysis and discussions with the researchers, we believe our products are not susceptible to ‘Fallout’ or ‘RIDL’ because of the hardware protection checks in our architecture. We have not been able to demonstrate these exploits on AMD products and are unaware of others having done so.

Denna slutsats har de kommit till efter interna undersökningar och diskussioner med säkerhetsforskarna som upptäckte sårbarheterna. De skriver även att de inte kunnat reproducera attackerna på deras egna processorer, och att de inte känner till att någon tredjepart har lyckats reproducera sårbarheten på deras produkter. En mer detaljerad genomgång finns att läsa i AMD:s teknikdokument (PDF).

Värt att notera är AMD:s ordval, som är av det försiktiga slaget. Orden "we believe" antyder att företaget inte är tillräckligt säkra på sin sak för att helt friskriva sig från att bristerna kan upptäckas i deras processorer.

Än så länge behöver användare av AMD-processorer alltså inte oroa sig över uppdaterade operativsystem eller mikrokoder. Om potentiella brister skulle upptäckas lär de vara av det mildare slaget då Meltdown och Spectre-sårbarheterna drabbade AMD i betydligt mindre utsträckning än Intels processorer.

Läs mer i relaterade nyheter:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!