Grafikkortsmarknaden var länge stekhet, där datacenter, speldatorer och grävande efter kryptovalutor allihop drev upp efterfrågan kraftigt. Under 2018 gick Nvidia från klarhet till klarhet, där intäkterna och marginalerna slog rekord. Men sedan Turing släpptes har intäkterna minskat skarpt, något som verkar hålla i sig.

Detta märks i samband med Nvidias kvartalsrapport för det första kvartalet kalenderåret 2019. Även om bolaget som sådant är välmående skakas intäkterna om rejält av en sänkning till 2,2 miljarder USD, motsvarande en nedgång om 31 procent jämfört med samma period 2018. Den absolut största sänkningen märks inom gamingsegmentet, med en intäktsminskning på 668 miljoner USD.

Q1 2019

Q4 2018

Q1 2018

Intäkter

$2,22 miljarder

$2,205 miljarder

$3,207 miljarder

Rörelseresultat

$358 miljoner

$294 miljoner

$1,295 miljarder

Nettovinst

$394 miljoner

$567 miljoner

$1,244 miljarder

Bruttomarginal

58,4%

54,7%

64,5%

Orsakerna tillskrivs primärt färre leveranser av grafikkort för spelande. Trots att siffrorna är bättre än fjärde kvartalet 2018 då intäkterna minskade med nästan 50 procent har rabatter och lanseringen av GTX 1600-serien i de lägre prisklasserna pressat marginalerna.

Detta märks på bruttomarginalen som minskar med 6,1 procentenheter till 58,4 procent. Samtidigt ökar marginalerna jämfört med kvartalet innan, något som tillskrivs engångskostnader för överlager. Värst är det dock med vinsten innan räntor och skatt, vilken sjunker drastiskt med 72 procent på årsbasis, ned till 358 miljoner USD.

switch.jpg

Intäkterna för datacenter minskade med 10 procent till 634 miljoner USD efter att nyckelkunder minskat inköpen, vilket även ligger i linje med Intels minskade intäkter på området. Störst procentuell minskning märks i försäljningen av system för grävande efter kryptovalutor. Här minskar intäkterna med 74 procent till 99 miljoner USD.

De enda divisioner vars intäkter ökar är hårdvara för självkörande bilar samt visualisering med Quadro-korten. Förstnämnda stiger med 14 procent till 166 miljoner USD, medan en uppgång i Quadro-kort för stationära och bärbara arbetsdatorer ökade med 6 procent till 266 miljoner USD.

Nämnvärt är att Tesla som varit en stor kund tidigare nu valt att satsa på egna kretsar i sina bilar. Huruvida detta kommer märkas på Nvidias intäkter återstår att se. Intäkterna för Tegra som helhet minskade med 55 procent till 198 miljoner USD, men detta tillskrivs en generellt sjunkande försäljning av systemkretsar för spelande.

Detta återspeglas dock inte i försäljningen av Nintendo Switch, som fortfarande går starkt och nyligen passerade 35 miljoner sålda enheter på två år. Hybridkonsolen drivs nämligen av en Tegra X1 från Nvidia. I närtid väntas Nintendo avtäcka nya varianter av Nintendo Switch, vilka åter tros bygga på Tegra-kretsar.

Avslutningsvis aviserar Nvidia förväntade intäkter på 2,55 miljarder USD under det andra kvartalet 2019, till en bruttomarginal om 59,2 procent. Detta förbättrar intäkterna gentemot första kvartalet med 15 procent, men innebär fortfarande en minskning på nästan 19 procent jämfört med samma period året innan.

Läs mer om Nvidia och Turing

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!