Efter åratal av problem och utdragna förseningar ska Intel vara på banan med sin 10-nanometersteknik. Det här betyder inte enbart att bolaget kan klämma in fler och mer energieffektiva transistorer på en mindre yta än tidigare, det betyder också att Intel åter kan släppa på riktigt nya produkter.

Nu publicerar Wikichips en presentation om vad som komma skall från Intel på serversidan. Uppgifterna kommer ursprungligen från ett evenemang Huawei höll i Sankt Petersburg, Ryssland, i april månad.

intel-server-roadmap-april-2019.png

Lanseringsår

–2019

2020

2021–2022

Processorfamilj

Skylake
Cascade Lake

Cooper Lake
Ice Lake

Sapphire Rapids
Granite Rapids

Kärnor

Upp till 28 stycken

Upp till 48 stycken
(26 st. för Ice Lake)

Plattform

Purley
(LGA 3647)

Whitley
(LGA 4189)

Eagle Stream

Funktioner

DDR4, 6 kanaler
PCI Express 3.0

DDR4, 8 kanaler
PCI Express 3.0/4.0

DDR5, 8 kanaler
PCI Express 5.0
CXL

Optane-familj

Apache Pass

Barlow Pass

Crow Pass
Donahue Pass

Ett område där Intel stått och stampat under lång tid är på serversidan, där det under år 2020 släpps två nyheter. Den ena kan ses som "Plan B" och går under namnet Cooper Lake-SP (Scalable Processor), som fortsatt tillverkas på 14 nanometer och har upp till 48 kärnor av den välanvända arkitekturen Skylake.

Parallellt släpps Ice Lake-SP som tillverkas på 10 nanometer och baseras på den nya arkitekturen Sunny Cove, med en lång rad optimeringar jämfört mot dagens Skylake. Denna processorfamilj stannar dock vid 26 kärnor, vilket rentutav är färre än Skylake-SP och Cascade Lake-SP som har upp till 28 stycken.

Intel Cooper Lake-SP och Ice Lake-SP delar plattform och denna går under namnet Whitley. Nytt för Whitley blir stöd för åtta minneskanaler, från sex stycken för dagens Purley, och stöd för PCI Express 4.0. Det senare gäller dock endast med processorerna i familjen Ice Lake-SP, för Cooper Lake-SP stannar stödet vid PCI Express 3.0.

Intel-Sunny-Cove-1.jpg

Intels arkitektoniska planer för de kommande åren.

Året efter anländer Sapphire Rapids-SP, där detaljer om tillverkningsteknik och arkitektur än så länge är okänt. Sannolikt handlar det om 10 nanometer och Willow Cove, som blir en vidareutveckling av Sunny Cove med ny cachedesign, säkerhetsfinesser och transistoroptimeringar (10nm+).

År 2022 är det dags för uppföljaren Granite Rapids-SP. Vad som är nytt här är ännu mer höljt i dunkel. Det kan handla om en uppfräschning av Sapphire Rapids-SP eller något helt nytt med arkitekturen Golden Cove. Tillverkningstekniken är sannolikt 10 nanometer, men skulle också kunna vara mer moderna 7 nanometer.

Plattformen för duon är Eagle Stream. Denna tar steget från DDR4 till DDR5, som väntas erbjuda signifikant högre bandbredd till lägre strömförbrukning. Samtidigt tar Intel klivet från PCI Express 4.0 till PCI Express 5.0, vilken återigen dubblerar bandbredden. Tillkommer gör även stöd för kommunikationsgränssnittet Compute Express Link.

Avslutningsvis framgår att varje processorfamilj har sällskap av en ny generation av Intels minnesteknik Optane, som ger signifikant högre kapaciteter än vanligt primärminne (DRAM) men till lägre hastigheter. Däremot framgår inte detaljer mer än kodnamnen som är Barlow Pass, Crow Pass och Donahue Pass.

Mer läsning om Intels framtida lanseringar:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!