Intel Sapphire Rapids ger stöd för DDR5 och PCI Express 5.0 år 2021

Intel Sapphire Rapids ger stöd för DDR5 och PCI Express 5.0 år 2021

Med Epyc "Rome" tar AMD klivet upp till 64 kärnor på serversidan. Samtidigt arbetar Intel på flera nyheter de närmsta åren, där de redan år 2021 tar klivet över till DDR5 och PCI Express 5.0.

Efter åratal av problem och utdragna förseningar ska Intel vara på banan med sin 10-nanometersteknik. Det här betyder inte enbart att bolaget kan klämma in fler och mer energieffektiva transistorer på en mindre yta än tidigare, det betyder också att Intel åter kan släppa på riktigt nya produkter.

Nu publicerar Wikichips en presentation om vad som komma skall från Intel på serversidan. Uppgifterna kommer ursprungligen från ett evenemang Huawei höll i Sankt Petersburg, Ryssland, i april månad.

intel-server-roadmap-april-2019.png

Lanseringsår

–2019

2020

2021–2022

Processorfamilj

Skylake
Cascade Lake

Cooper Lake
Ice Lake

Sapphire Rapids
Granite Rapids

Kärnor

Upp till 28 stycken

Upp till 48 stycken
(26 st. för Ice Lake)

Plattform

Purley
(LGA 3647)

Whitley
(LGA 4189)

Eagle Stream

Funktioner

DDR4, 6 kanaler
PCI Express 3.0

DDR4, 8 kanaler
PCI Express 3.0/4.0

DDR5, 8 kanaler
PCI Express 5.0
CXL

Optane-familj

Apache Pass

Barlow Pass

Crow Pass
Donahue Pass

Ett område där Intel stått och stampat under lång tid är på serversidan, där det under år 2020 släpps två nyheter. Den ena kan ses som "Plan B" och går under namnet Cooper Lake-SP (Scalable Processor), som fortsatt tillverkas på 14 nanometer och har upp till 48 kärnor av den välanvända arkitekturen Skylake.

Parallellt släpps Ice Lake-SP som tillverkas på 10 nanometer och baseras på den nya arkitekturen Sunny Cove, med en lång rad optimeringar jämfört mot dagens Skylake. Denna processorfamilj stannar dock vid 26 kärnor, vilket rentutav är färre än Skylake-SP och Cascade Lake-SP som har upp till 28 stycken.

Intel Cooper Lake-SP och Ice Lake-SP delar plattform och denna går under namnet Whitley. Nytt för Whitley blir stöd för åtta minneskanaler, från sex stycken för dagens Purley, och stöd för PCI Express 4.0. Det senare gäller dock endast med processorerna i familjen Ice Lake-SP, för Cooper Lake-SP stannar stödet vid PCI Express 3.0.

Intel-Sunny-Cove-1.jpg

Intels arkitektoniska planer för de kommande åren.

Året efter anländer Sapphire Rapids-SP, där detaljer om tillverkningsteknik och arkitektur än så länge är okänt. Sannolikt handlar det om 10 nanometer och Willow Cove, som blir en vidareutveckling av Sunny Cove med ny cachedesign, säkerhetsfinesser och transistoroptimeringar (10nm+).

År 2022 är det dags för uppföljaren Granite Rapids-SP. Vad som är nytt här är ännu mer höljt i dunkel. Det kan handla om en uppfräschning av Sapphire Rapids-SP eller något helt nytt med arkitekturen Golden Cove. Tillverkningstekniken är sannolikt 10 nanometer, men skulle också kunna vara mer moderna 7 nanometer.

Plattformen för duon är Eagle Stream. Denna tar steget från DDR4 till DDR5, som väntas erbjuda signifikant högre bandbredd till lägre strömförbrukning. Samtidigt tar Intel klivet från PCI Express 4.0 till PCI Express 5.0, vilken återigen dubblerar bandbredden. Tillkommer gör även stöd för kommunikationsgränssnittet Compute Express Link.

Avslutningsvis framgår att varje processorfamilj har sällskap av en ny generation av Intels minnesteknik Optane, som ger signifikant högre kapaciteter än vanligt primärminne (DRAM) men till lägre hastigheter. Däremot framgår inte detaljer mer än kodnamnen som är Barlow Pass, Crow Pass och Donahue Pass.

Mer läsning om Intels framtida lanseringar:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!

Skicka en rättelse
15

Google Pixel 4a är mellanklasstelefon med kameran i fokus

Med pressad prislapp och avskalade funktioner presenterar nu sökmotorjätten Pixel 4a, men svenska spekulanter lär bli besvikna. Läs mer

10

Sony redogör för Dualshock 4-kompatibilitet på Playstation 5

Handkontrollen till Playstation 4 kommer fungera på den kommande konsolen – förutsatt att du spelar PS4-spel. Läs mer

13

Huawei Kirin 1020 förväntas bli dyrare än Apples A14 Bionic

Huaweis kommande systemprocessor ser ut att landa storleksmässigt mellan Apples A14 Bionic och kommande Macbookprocessorer. Läs mer

6

Datormusens uppfinnare William English död vid 91 års ålder

Douglas Englebarts gamla vapendragare tillika "mother of all demos"-skaparen William English går ur tiden. Läs mer

6

Sony-patent antyder om Playstation 5 med flera systemkretsar

Patentet beskriver hur flera systemkretsar kan användas i tandem i framtidens spelkonsoler för att rendera grafik. Läs mer

24

EA äntrar topplistorna på Steam

Spelutgivaren står för 40 procent av juni månads mest sålda spel på Steam. Läs mer

39

Intel anklagas för FinFET-patentstöld

Kinas vetenskapsakademi kräver Intel på 200 miljoner yuan med ett patent från år 2011 i ryggen. Läs mer

4

Minnestyperna DRAM och NAND dominerar kretsmarknaden

Värdet av halvledarmarknaden beräknas uppgå till 368 miljarder USD år 2020 – minnestyperna står för cirka en tredjedel. Läs mer

42

Avrunda veckan med en omvänd frågesport!

Veckans quiz handlar om allt från kodnamn till grafikkort. Kan du ställa de rätta frågorna? Läs mer

19

Intel "Tiger Lake" visar stark enkeltrådad prestanda i tidigt test

Den elfte generationens Core-processorer för bärbara datorer ser ut att erbjuda ett skapligt prestandakliv över Ice Lake-serien. Läs mer

40

Angriparna bakom Bitcoin-bluffen avslöjade

Efter en utredning på omkring två veckor rapporteras nu att förövarna bakom Twitter-attacken är gripna och väntar åtal. Läs mer

89

Krönika: Amazons påverkan på den svenska marknaden

I ett par år har rykten om Amazons intåg i Sverige cirkulerat. Vår chefredaktör Anton spekulerar i konsekvenserna. Läs mer