Kinesiska telekomjätten Huawei har det inte lätt just nu. Efter att USA:s handelskammare infört en handelsblockad mot Huawei meddelade Google att deras licens för tjänster och app-butiken på operativsystemet Android återkallas. Förlusten av Android-licensen är ett hårt slag, men nu ser olyckan ut att bli än värre då Huawei kan förlora möjligheten att bygga ARM-processorer.

ARM-Chip.jpg

ARM Holdings instruktionsuppsättningar används i princip i alla kretsar för mobila enheter idag.

huawei-kirin-980-snapdragon-845.jpg

Huaweis systemkretsar i Kirin-familjen bygger både på instruktionsuppsättningar och kärndesign från ARM Holdings.

ARM Holdings är ett brittiskt bolag som ligger bakom instruktionsuppsättningar i ARM-familjen, instruktionsuppsättningar som dominerande för processorer i mobila enheter. Huawei tillverkar egna systemkretsar i Kirin-serien, där instruktionsuppsättningen ARMv8 används. ARM Holdings tillhandahåller även designer för processorkärnor, vilka Huawei också använder.

Instruktionsuppsättningar, arkitekturdesigner och samarbetet med ARM Holdings är alltså fundamentala komponenter för Huaweis systemkretsar, men nu verkar det som att USA:s handelsblockad även hotar detta. I interna dokument som BBC avtäckt ombeds ARM Holdings anställda att upphöra allt samarbete med Huawei.

Dokumenten beskriver att delar av ARM Holdings kretsdesigner innehåller teknik med amerikanskt ursprung, och att företaget därför inte kan samarbeta med Huawei. ARM Holdings anställda beordras att stoppa alla kontrakt, supporträttigheter och alla andra sorters engagemang med Hisilicon, Huaweis dotterbolag som utvecklar just mobila systemkretsar.

I ett uttalande till BBC meddelar ARM Holdings att de rättar sig efter de regleringar den amerikanska regeringen utfärdat. Huawei har ännu inte uttalat sig i frågan. Om ARM Holdings kapar alla band med Huawei blir det i praktiken omöjligt för bolaget att utveckla egna systemkretsar, då ett reellt alternativ till ARM saknas i dagsläget.

Läs ner om Huawei-kontroversen:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!