Vårens stora uppdatering av Windows 10 har dragit ut på tiden, detta för att Microsoft ska undvika de stora problem höstuppdateringen 2018 drogs med. Nu gör dock Microsoft till slut uppdateringen tillgänglig för alla, och passar även på att erbjuda tips på hur en vanlig bugg vid uppdateringar kan undvikas.

Windows 10 Maj 2019 har versionsnumret 1903 och bland de större nya funktionerna finns bland annat en sandlådefunktion för applikationer. Med denna funktion kan en användare exekvera en körbar fil i en isolerad skrivbordsmiljö, vilket kommer till pass för test av installationsfiler som inte ska påverka värdsystemet. När den körbara filen har testats raderas den temporära sandlåde-miljön.

Win10_Sandbox.jpg

För datorspelare tillför maj-uppdateringen också stöd för något som kallas Variable Rate Shading (VRS). Detta är en teknik som låter utvecklare styra hastigheten för bildberäkningar på olika delar av skärmen. Hastigheten och därmed kvalitetsnivån kan sänkas för mindre viktiga delar av bilden, vilket förbättrar prestanda samtidigt som kvalitetsnivån inte sänks för de viktiga delarna av bilden.

VRS introducerades ursprungligen som en funktion i Nvidias Turing-arkitektur, men har sedan dess byggts in som en funktion i DirectX 12. Utöver Nvidias grafikarkitektur har även Intel aviserat att den kommande grafikarkitekturen Gen11 ska stöda VRS, något som AMD:s stundande Navi-arkitektur sannolikt också stöder. Företag som Ubisoft, Epic Games och Unity har bekräftat stöd för tekniken.

Win10_LightUI.jpg

Ytterligare nyheter i Windows 10 Maj 2019 innefattar möjligheten att avinstallera fler av de förinstallerade applikationerna. Det innebär att användare kan avinstallera exempelvis Groove Music, Mail och Calendar, Movies & TV, Miniräknaren, Paint 3D, med flera. Sökfältet för den digitala röstassistenten Cortana har nu också separerats från det ordinarie sökfältet. Ett nytt ljust tema finns också tillgängligt.

I samband med uppdateringen går Microsoft ut med lösningar på ett känt problem vid systemuppdateringar. I ett inlägg på företagets support-forum beskriver Microsoft hur fel kan uppstå när användaren försöker genomföra en uppdatering av ett system och återställa det uppdaterade systemet till en återställningskopia.

Felkoden 0xc000021a dyker då upp och systemet kan inte längre nå skrivbordsmiljön. Felet ska enligt Microsoft bero på att systemet laddar in nya drivrutiner vid uppstart innan drivrutinerna från återställningskopian laddas, vilket leder till att drivrutinerna inte matchar och slutar fungera. Microsofts supportinlägg går igenom hur användaren ska undvika problemet.

Windows 10 Maj 2019-uppdateringen kan hämtas via systemuppdateringsmenyn direkt i operativsystemet, uppgraderingsverktyget Upgrade Assistant eller i form av nedladdningsbara skivavbilder (ISO).

Läs mer om Windows 10:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!