Det var inte många år sedan som datorskärmar var en del av kringutrustningen som användare ogärna lade mycket pengar på. Idag är situationen en annan och det hör inte längre till ovanligheten att skärmen är en av delarna entusiaster lägger mest pengar på vid köp av datorer med tillbehör.

Nu går analysfirman Witsview, en del av Trendforce, ut med försäljningsdata om spelskärmar för förra året. Under 2018 såldes totalt 5,4 miljoner enheter, en ökning med hela 118 procent jämfört mot år 2017. Witsview definierar en spelskärm som en panel med 100 Hz uppdateringsfrekvens eller högre.

Det här är en marknad som också spås växa ytterligare till 7,9 miljoner enheter under år 2019, vilket skulle motsvara en tillväxt på 46 procent. Anledningen tillskrivs kort och gott ökad efterfrågan samt att aktörer som tidigare aldrig sålt skärmar ger sig in i matchen om spelorienterade skärmar.

Störst inom segmentet skärmar över 100 Hz är Asus och på andra plats är Acer, där gemensamt är att båda storsatsar på just spelskärmar med sina varumärken Republic of Gamers (ROG) respektive Predator. Tredje plats innehas av Samsung, vilket tillskrivs att bolaget har prisvärda välvda modeller, och fyra är AOC/Philips.

Optix-MAG24C_overview-21.jpg

Från ingenstans seglar MSI upp på femte plats. Witsview går inte in på hur stor marknadsandel någon av aktörerna i fråga har, men det går i alla fall dra slutsatsen att MSI sålt fler spelskärmar med 100 Hz eller högre än andra stora tillverkare som LG, Benq, Dell, HP och Lenovo. MSI med sin spelorienterade Optix-serie toppar även listan sett till tillväxt.

När Witsview siar om försäljningen för i år är det Asus, Acer och AOC/Philips som slåss om första platsen, då samtliga har chansen att passera gränsen en miljon sålda enheter. För att åstadkomma detta ska Asus utöka sitt sortiment av spelskärmar i stort, Acer uppges satsa på hög upplösning med HDR. AOC/Philips ska släppa fler välvda modeller och satsa extra på Kina.