AMD "Navi" är helt nya grafikarkitekturen RDNA – släpps med Radeon RX 5000-serien

AMD "Navi" är helt nya grafikarkitekturen RDNA – släpps med Radeon RX 5000-serien

Samtidigt som AMD haussar Ryzen 3000-serien ger de ut fler detaljer om grafikfamiljen Navi. Till grund för denna är den helt nya grafikarkitekturen RDNA – Radeon DNA.

Förutom den nya processorserien Ryzen 3000 delger AMD fler detaljer om nästa grafikfamilj kallad Navi. Detaljerna kring denna har i stort varit höljda i dunkel och frågetecknena om arkitekturen är ännu en vidareutveckling av Graphics Core Next (GCN) har varit många.

AMD-Navi-Computex-9.jpg
AMD-Navi-Computex-4.jpg
AMD-Navi-Computex-5.jpg

Nu bekräftar AMD att det handlar om en från grunden ny grafikarkitektur. För att understryka och förtydliga detta drar företaget en parallell med arkitekturen Zen, där de började om från scratch. Namnet på grafikarkitekturen är RDNA, vilket är en förkortning på Radeon DNA.

AMD-Navi-Computex-7.jpg
AMD-Navi-Computex-10.jpg

Det handlar om en helt ny typ av beräkningsenhet med förbättrad energieffektivitet och prestanda per klockfrekvens (IPC) ställt mot GCN. RDNA har även helt ny cache-hierarki på flera nivåer för lägre interna latenser, högre bandbredd och lägre strömförbrukning. Vidare har RDNA en pipeline som ska möjliggöra högre klockfrekvenser än tidigare.

AMD-Navi-Computex-11.jpg

Prestandan vid en given klockfrekvens anges till 25 procent över GCN medan prestanda per watt är 50 procent högre. AMD går dock inte in på om jämförelsen är mot Radeon VII som också tillverkas på 7 nanometer eller om förbättringarna är rent konceptuella utan anknytning till en specifik produkt.

Först ut med Navi och arkitekturen RDNA är Radeon RX 5000-serien. Den första kretsen tillverkas likt AMD:s processorer på TSMC:s 7-nanometersteknik och är en relativt liten historia, som är tänkt att gå upp mot Nvidia Geforce RTX 2070 medan Radeon VII ska hålla ställningarna i högre prestandaklasser.

AMD-Navi-Computex-12.jpg
AMD-Navi-Computex-14.jpg
AMD-Navi-Computex-16.jpg

Det första grafikkortet heter mer specifikt Radeon RX 5700 och i en jämförelse mot Geforce RTX 2070 presterar denna omkring 10 procent bättre i spelet Strange Brigade. Det här är också det enda scenariot AMD visar på scen och det är därför svårt att sia om hur grafikkortet står sig mot RTX 2070 i andra speltitlar.

AMD-Navi-Computex-17.jpg

Lanseringen av Radeon RX 5000-serien äger rum i juli, sannolikt en tid efter Ryzen 3000-serien som släpps den 7 juli.

RDNA en helt ny best – GCN lever vidare

Att det är en ny arkitektur går emot tidigare uppgifter om att Navi skulle baseras på en vidareutveckling av GCN. När SweClockers talar med AMD:s chefsingenjör på Radeon Technologies Group (RTG), David Wang, bedyrar han att RDNA är en helt ny skapelse och inte ännu en vidareutveckling av åldrande GCN.

AMD-David-Wang.jpg

Medan GCN hitintills varit en arkitektur tänkt att passa allt, från speldatorer till datacenter, ska RDNA vara en renodlad grafikarkitektur för spelande. Fördelarna med detta är flera, som att AMD kan få högre energieffektivitet och göra mindre, mer prisvärda, grafikkretsar till slutkund.

Det här betyder dock inte att RDNA blir helt utan förmågan att utföra generella beräkningar. Viss kapacitet finns och AMD kommer vidareutveckla även dessa delar, men då fokusera på sådant som ger bättre prestanda i spel. Under samtalet beskrevs detta kort som "gaming oriented compute".

Scott Herkelman, övergripande chef på AMD:s division RTG, fyller ut med att bolaget har en lång roadmap framför sig som innehåller flera nya iterationer och uppdateringar av RDNA. Hur framtidsplanerna ser ut vill Herkelman inte gå in på, utan han stannar vid att AMD förr eller senare släpper dessa offentligt.

Samtidigt innebär inte RDNA slutet för GCN, tvärtom lever arkitekturen vidare och ska utvecklas vidare för generella beräkningar. Efter upprepade frågor om GCN verkligen inte ska ersättas av RDNA på sikt bekräftade David Wang att det finns en tydligt utstakad roadmap även för GCN.

Tanken är att Graphics Core Next ska används för exempelvis Radeon Instinct och datacenter, medan Radeon DNA helt riktas mot spelmarknaden. Med andra ord kommer AMD ha två olika grafikarkitekturer som utvecklas parallellt med varandra; en för compute och en för spel.

AMD bekräftar också att första vågen av RDNA-baserade grafikkort blir utan stöd för ray tracing, men vill inte gå in på varför så är fallet. Herkelman väljer inte heller att kritisera Nvidia och deras implementation, utan påpekar att AMD som företag definitivt tror att ray tracing i realtid är framtiden för datorgrafik.

AMD-Navi-Computex-6.jpg

När AMD väl hoppar på tåget är ingenting de är beredda att svara på. Nämnvärt är dock att Sonys nästa generations Playstation baseras på Navi och får stöd för tekniken, vilket talar för att även AMD introducerar grafikkort i Radeon-serien med denna under år 2020.

► Läs allt från #computex-2019

Missa inte Ryzen 3000-serien med upp till 12 kärnor:

Skicka en rättelse
3

Intel Alder Lake är hybridprocessorer med prestandafokus

Intel bekräftar officellt sina kommande prestandaprocessorer Alder Lake, vilka kombinerar högpresterande kärnor med energieffektiva sådana. Läs mer

9

Intel avslöjar strategi för Xe-baserade grafikkort

Under Intel Architecture Day avslöjade Intel sina planer för både hårdvaran och mjukvaran som ska driva deras grafikkortssatsning. Läs mer

17

Intel presenterar Xe-HPG – grafikkrets framtagen för spelande

Nästa år tar Intel upp kampen med AMD och Nvidia om spelarnas gunst med grafikkretsen Xe-HPG, vilken erbjuder hårdvaruaccelererad ray tracing. Läs mer

6

Intel presenterar Tiger Lake med Willow Cove och grafikkretsen Xe LP

Under Intel Architecture Day avslöjades mer information om kommande Tiger Lake, där bland annat grafikkretsen Xe syns till. Läs mer

21

Intel avtäcker tillverkningstekniken 10nm Superfin

Kraftigt förbättrade FinFET-transistorer ska ge företagets nya 10 nanometers-process en rejäl skjuts i energieffektivitet och prestanda. Läs mer

38

Thermaltake "optimerar" applikationen av kylpasta

Företagets nya kylpastor TG-30 och TG-50 inkluderar bikakemönstrad plaststencil. Läs mer

53

MSI byter logotyp

Den taiwanesiska hårdvarumakaren kastar ut gamingdraken till förmån för kantiga bokstäver. Läs mer

11

Klassiska spelet Snake körbart från QR-kod

Den största standardiserade QR-koden kan lagra strax under 3 kB, något Youtubekanalen Mattkc gör sport av. Läs mer

23

Kinesiska kretstillverkare anställer över 100 ingenjörer från TSMC

Två kinesiska företag uppges ha anställt över 100 TSMC-veteraner för att skynda på utvecklingen av inhemska kretsar. Läs mer

11

Huawei väntas påbörja egen kretsproduktion innan årets slut 

Efter tappat TSMC-samarbete ser Huawei ut att satsa på egen kretstillverkning – med start på 45 nanometer. Läs mer

84

Nvidia kan komma att debutera RTX 3000-serien med en trio kort

Toppmodellerna först ut likt "Turing"-lanseringen men med gigantiska mängder grafikminne – inklusive partnerkort. Läs mer

15

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer