Under fjolårets Computex expanderade ett flertal tillverkare till nya produktkategorier och en av dessa var Asus, som bland annat presenterade nätaggregat och slutna vattenkylare med inbyggda OLED-paneler. Vid samma tidpunkt presenterade bolaget också en nykomling till deras redan gedigna utbud av bärbara datorer, i form av en ny Zenbook Pro-modell.

Bland nyheterna syntes en påkostad skärm och kompetent hårdvara, men mest iögonfallande var musplattan Screenpad – en 5,5 tum stor IPS-panel integrerad i den traditionella pekplattan. Nu står klart att Asus satsar vidare på konceptet att bestycka bärbara datorer med två bildskärmar, och på Computex 2019 visar bolaget Zenbook Pro Duo.

Till skillnad från Screenpad är årets tappning av den sekundära skärmen betydligt större, och med bildförhållandet 32:9 mäter den in på 14 tum diagonalt. Skärmen får namnet Screenpad Plus och placeras ovanför tangentbordet, som därför har flyttats ned samtidigt som musplattan placerats till höger om detta.

zenbook_pro_duo-2.jpg
zenbook_pro_duo-9.jpg
zenbook_pro_duo-7.jpg

Den primära bildskärmen är 15,6 tum stor med OLED-panel och det mer traditionella bildförhållandet 16:9, med upplösningen 3 840 × 2 160 pixlar. Den mindre varianten har istället upplösningen 3 840 × 1 100 pixlar och paneltypen är här utbytt mot IPS. Nämnvärt är att de båda skärmarna är av pekskärmstyp.

Zenbook Pro Duo blir tillgänglig i några olika konfigurationer, där den mest kraftfulla processorn som erbjuds är åttakärniga Intel Core i9-9980HK. På grafikkortsfronten listas Nvidias Geforce RTX 2060, som kan paras med upp till 32 GB DDR4-minne och 1 TB NVM Express-ansluten SSD-lagring.

► Läs allt från #computex-2019

Datorn kommer även att släppas i ett mindre format där den större bildskärmen är en 14 tum stor IPS-skärm med en upplösning om 1 920 × 1 080 pixlar, medan den mindre skärmen kryper ned till 12,6 tum. Med detta följer klenare hårdvara i form av en Core i7 från 9000-serien, som paras med Geforce MX250 och 16 GB LPDDR3-minne.

När det kommer till anslutningar finns två USB 3.2 Gen 2 (10 Gbit/s) Type-A, en HDMI, en kombinerad in- och utgång för ljud samt en Thunderbolt 3-anslutning. För den mindre datorn stryker dock Thunderbolt 3 på foten, vilken ersätts av en USB 3.2 Gen 2 Type-C samtidigt som en minneskortsläsare tillkommer. På den trådlösa sidan syns Bluetooth 5.0 och färska Wifi 6 för de båda storlekarna.

zenbook_pro_duo-5.jpg
zenbook_pro_duo-4.jpg

Datorn lanseras i Sverige någon gång under årets tredje kvartal, och Asus nämner med en 15,6-tumsmodell med en prislapp omkring 30 000 kronor inklusive moms. På menyn står då ett Geforce RTX 2060, 16 GB primärminne, 1 TB lagring samt den sexkärniga Core i7-9750H. Vad priset landar på med den mest kraftfulla processorn återstår att se.

Är dubbla skärmar på bärbara datorer något du tror kommer slå igenom? Diskutera i kommentarstråden!

Läs mer om Asus produktsortiment:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!