Intel har satt siktet på att sparka igång utvecklingen av den bärbara PC-plattformen. Namnet på satsningen är Projecth Athena, och likt ultrabook-konceptet från 2011 är målet att skapa en mall som PC-marknaden ska använda för att förbättra den bärbara datorupplevelsen.

Under första dagen av Computex 2019 presenterar Intel version 1.0 av Project Athena-specifikationen (pdf), och därmed grundbulten för den första vågen av bärbara Windows- och Chrome OS-datorer som ska släppas framöver. Tanken är att specifikationen ska utvecklas på årlig basis för att hålla den modern.

Spec_grafik.jpg

Specifikationen bygger på ett antal nyckelegenskaper Intel kallar Key Experience Indicators (KEI). Som namnet antyder är detta mätpunkter som definierar upplevelse snarare än hårda specifikationer. Fokus på upplevelsen blir tydlig gällande kravet på batteritid, där fokus ligger på normalbelastning snarare än idealförhållanden.

Normal belastning innebär att systemet ska ha bakgrundsprocesser igång i operativsystemet och normal ljusstyrka på datorns skärm när datorns batteritid definieras. KEI-värdet för Project Athena definieras som 16 timmar vid uppspelning av lokala videofiler, och 9 timmar under normala användarscenarion.

Vidare ska datorer som följer specifikationen även erbjuda omedelbart uppvaknande från viloläge. Systemet ska kunna vakna från viloläge på mindre än en sekund. Snabb respons i systemet ska också säkerställas genom Intel Core i5- och Core i7-processorer, där klockfrekvenserna dynamiskt justeras efter belastningen, en funktion som finns hos åttonde generationens mobila processorer och framåt.

Vidare är minst 8 GB primärminne ett grundkrav tillsammans med SSD-baserad lagring på minst 256 GB lagringskapacitet. Kapacitet för accelerering av maskininlärning och artificiell intelligens är också en del av specifikationen, något som får dedikerad hårdvara i och med tionde generationens Ice Lake-processorer som Intel avtäcker idag.

Sett till anslutningar kräver specifikationen att en Project Athena-dator ska stöda Wifi 6-anslutningar, även det en del av Ice Lake-processorerna. Uppkoppling via Gigabit LTE och 5G är en valfri del av specifikationen. Externa enheter ska också kunna anslutas till datorerna över Thunderbolt 3.

► Läs allt från #computex-2019

Under Computex presenterar Intel ett flertal partner som framöver ska släppa bärbara datorer enligt Project Athena-specifikationen. Några modeller som nämns är Acer Swift 5, Dell XPS 13 2-i-1, HP Envy Wood Series och Lenovo Yoga S940, vilka ska släppas senare under året.

Läs mer om Project Athena:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!