Huawei befinner sig just nu i något av ett krisläge, då ett flertal partner som är kritiska för företagets konsumentverksamhet avslutat samarbetet. Detta kommer som ett resultat av att den amerikanska handelskammaren beslutat att införa en handelsblockad mot Huawei som följd av det nationella nödläge som utlysts av den amerikanska presidenten Donald Trump.

Att företag och organisationer som Google, ARM Holdings, Wi-Fi Alliance, SD Alliance med flera har avslutat samarbetet med Huawei sätter den kinesiska telekomjätten i en svår sits. I en intervju med Dagens Industri påpekar telekomexperten Bengt Nordström dock att krisen riskerar att få en allvarligt negativ effekt på hela den internationella teknikbranschen.

BengtNordström.jpg

Bengt Nordström, telekomexpert från Northstream. Foto: Björn Ewenfelt; Mark Schiefelbein

Bengt Nordström är VD och grundare för konsultbolaget Northstream, som specialiserar sig på just telekombranschen. Han menar att många delar av den internationella teknikbranschen påverkas av ett uteslutet Huawei, och att risken finns att effekterna blir så allvarliga att de liknar finanskrisen som uppstod 2008 efter att storbanken Lehman Brothers gick i konkurs.

Bengt Nordström menar också att blockaden sannolikt kommer lösa sig relativt snart, då det "skulle göra för ont på båda sidor" om den fortgick under en längre period. Han menar att Huawei är alldeles för stort inom telekombranschen, och en nyckelspelare i utvecklingen av 5G-teknik bland annat.

Jag tror inte vi hamnar i ett läge där Huawei försvinner från marknaden. Huawei, som ett av världens största telekombolag, är alldeles för stort för det

Som ett resultat av detta tror Bengt Nordström att handelsblockaden är över inom loppet av ett par månader, och att det redan finns tecken på detta från den amerikanske presidenten. I slutet av föregående vecka ska Donald Trump mjuknat något i sin kommunikation runt Huawei-blockaden, och meddelade att den kan komma att lösas i de allmänna handelsförhandlingarna mellan USA och Kina.

Bengt Nordström menar vidare att en utdragen tvist med Huawei kommer påverka amerikanska arbetstillfällen och börskurser, och att detta kommer motivera den amerikanske presidenten att få till ett handelsavtal. I väntan på resultatet kommer telekomoperatörer fylla på sina lager med Huawei-produkter.

Läs mer om handelsblockaden mot Huawei:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!