Det blev en lång rad stora nyheter på årets upplaga av Computex. Vid sidan om om nyheter på processorsidan talade AMD om nästa generations grafikkort med den nya spelorienterade arkitekturen Radeon DNA (RDNA), som ska användas i Radeon RX 5000-serien.

På scen meddelade VD Lisa Su att lanseringen av Radeon RX 5000-serien, som fram till Computex endast varit känd under familjenamnet Navi, äger rum någon gång i juli. Enligt uppgift till SweClockers inleder AMD med två varianter av Navi i Radeon RX 5000-serien, båda baserade på samma grafikkrets varav den ena blir en nedskalad variant till lägre pris.

AMD-Navi-Computex-10.jpg

Inledningsvis lanseras endast grafikkort med AMD:s referensdesign, vilka bolagets många partnertillverkare kommer sälja vidare under egen flagg. Det här brukar endast innebära smärre kosmetiska förändringar som klistermärken, men att det i övrigt handlar om identiska grafikkort oavsett namn på företaget.

Enligt SweClockers uppgifter ska referensdesignen använda en radialfläkt, som dumpar varmluften utanför chassit. Den som väntar på skräddarsydda lösningar med mer påkostade kretskort och kylarlösningar behöver dock inte vänta särskilt länge.

Så sent som i förra veckan skickade AMD ut sitt Design Kit för de nya grafikkorten till partnertillverkare, som nu är i full gång med att utveckla kretskort för den kommande serien. AMD ska i samma veva bett om att de första partnerkorten ska vara färdiga och ute på butikshyllorna till augusti månad. Detta för att ha grafikkort ute till försäljning till skolstarten och i god tid till julhandeln.

När vi frågar om tidsramen partnertillverkare fått anges att det är kort om tid, men att den inte borde vara några större problem att möta. Om utvecklingen går smärtfritt kan de första modellerna vara redo redan i början av augusti, samtidigt som mitten eller slutet av augusti anses vara "mer realistiskt".

► Läs allt från #computex-2019

Avslutningsvis framgår att AMD ännu inte gått ut med några prisuppgifter ens till sina partner. Det enda SweClockers får är kvalificerade gissningar, där en prispunkt på 399 USD för toppmodellen anses rimligt då den ska konkurrera mot Nvidias Geforce RTX 2070 som har ett rekommenderat pris på 499 USD.

AMD-Navi-Computex-16.jpg
AMD-Navi-Computex-17.jpg

Lanseringen av Radeon RX 5000-serien med arkitekturen RDNA äger rum någon gång i juli månad, med andra ord kort efter processorerna i Ryzen 3000-serien som släpps den 7 juli.

Kommer du hoppa på tåget direkt med referensdesignerna av Radeon RX 5000-serien, eller inväntar du de mer påkostade partnerdesignerna? Dela med dig i kommentarerna!

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!