Kylartillverkaren Noctua är ett stående inslag på Computex-mässan och ofta visar bolaget kommande fläktar och kylare med ett fjärran lanseringsdatum. Strax innan fjolårets upplaga av Computex släppte företaget flaggskeppsfläkten NF-A12x25, som under flera år utvecklats för minimalt avstånd mellan fläktblad och ram.

Dubbel uppsättning av den nya fläkten har kombinerats med en tät kylfläns, och denna luftkylare lanserades i början av året under namnet NH-U12A. Produkten uppges kunna leverera likvärdig kylprestanda som betydligt större NH-D15, och i SweClockers tester ser detta ut att stämma bra. På Computex 2019 visar Noctua en kylarlösning där de helt har frångått fläkt.

Noctua-Passive-Prototype-6.jpg
Noctua-Passive-Prototype-8.jpg

Den passiva kylaren är i prototypstadiet och på mässgolvet demonstreras kapaciteten genom att kyla en åttakärnig Intel Core i9-9900K. Temperaturerna ligger omkring 95° C när processorn rullar i basfrekvens, vilket är högre än vad som kan uppnås med många aktiva kylare och samma processor. Det ger dock en fingervisning på vad som kan uppnås med en processor med blygsammare prestanda.

Noctua-Passive-Prototype-5.jpg
Noctua-Passive-Prototype-2.jpg
Noctua-Passive-Prototype-1.jpg
Noctua-Passive-Prototype-4.jpg

I dagsläget är kylaren uppbyggd av sex nickelpläterade värmeledningsrör, som är anslutna till kontaktytan av aluminium. Värmeledningsrören är i sin tur kopplade till ett tiotal glesa aluminiumskivor med utstansade hål, som ska effektivisera värmeöverföringen till den omgivande luften.

► Läs allt från #computex-2019

Bakgrunden till den passiva kylarlösningen är en beställning från en systemtillverkare och om produkten sedan blir tillgänglig i övrig handel återstår att se. Detaljer kring när slutprodukten kan förväntas vara redo är okända, vilket alltså gäller både pris och eventuellt lanseringsdatum.

Läs mer om Noctuas produkter:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!