Den årliga elektronikmässan Computex är ett utmärkt tillfälle för tillverkare att visa sina nya koncept och släppa iväg testballonger. Hos Cooler Master visas ett nytt koncept för nätaggregat kallat Project Fanless, där ett passivt kylt nätaggregat kan uppgraderas av slutanvändaren – med en fläkt.

Cooler-Master-Project-Fanless-4.jpg
Cooler-Master-Project-Fanless-2.jpg
Cooler-Master-Project-Fanless-5.jpg
Cooler-Master-Project-Fanless-6.jpg

Nätaggregatet som visas är i grundutförande en ATX-modell i effektklassen 650 W, vilken är passivt kyld och har 80 Plus Platinum-certifiering. I kåpan sitter också en monteringsram som användaren själv kan dra ut för montering av en fläkt. Den extra kylningen gör att nätaggregatet kliver upp till effektklassen 1 000 W.

Tanken från Cooler Masters sida är att nätaggregatet ska säljas som en passiv variant med hög effektivitet, där användaren antingen kan välja att uppgradera när behovet uppstår eller vid behov växla mellan passivt och aktivt kylt läge.

En annan infallsvinkel är att entusiaster får möjligheten att köpa ett nätaggregat med en effekt på 1 000 W och god effektivitet, där du som slutkund själv får välja fläkt efter personliga preferenser.

Cooler-Master-Project-Fanless-1.jpg

Cooler Masters representant säger också vid flera tillfällen att det absolut inte är att krav att fläkten kommer från Cooler Master, utan att konceptet ska fungera med vilken fläkt som helst oavsett tillverkare. Det enda kriteriet som anges är ett varvtal på åtminstone 1 500 varv per minut (RPM).

► Läs alla artiklar från #computex-2019

När och om Cooler Master förverkligar konceptet Project Fanless och tar det till marknaden är i dagsläget oklart.

Använder du en passivt kyld nätdel idag, och tror du att det är ett vinnande koncept att erbjuda uppgradering för kylprestandan? Dela med dig av dina tankar i kommentarstråden!

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!