När Apple under hösten 2018 lanserade en ny generation Ipad Pro-modeller positionerades produkterna som ersättare för traditionella bärbara datorer. Med den kraftfulla systemkretsen A12X och en ny förbättrad version av pennan Apple Pencil kunde de nya surfplattorna ta över allt fler arbetsuppgifter som tidigare var reserverade för traditionella datorer.

Det enskilt största hindret för att de nya Ipad Pro-modellerna skulle kunna ersätta en vanlig dator låg i IOS, som i sin senaste version har kommit långt men som fortfarande saknar en god portion funktioner som återfinns i ett traditionellt operativsystem. Många satte därför sina förhoppningar till att IOS 13 skulle bli den heliga graalen som löste problemet. Apples lösning är istället att knoppa av mjukvaran till ett eget operativsystem för företagets surfplattor.

Skrivbord_widgets.jpg

Ipad OS blir logiskt nog namnet på det nya operativsystemet. Apple menar att Ipad-plattformen vuxit bortom vad IOS-grunden är menad för, och därför har företaget utvecklat en egen version som utnyttjar egenskaperna som är unika för Ipad-familjen.

Den första tydliga skillnaden mellan Ipad OS och IOS är att rutnätet av ikoner är tätare placerade, för att bättre utnyttja det större utrymmet och upplösningen. IOS 12 har sedan tidigare stött att låta appar dela på skärmutrymmet, men i Ipad OS blir det även möjligt att låta flera fönster från samma app dela på skärmen.

Multitasking.jpg
Deladskärm.jpg
Deladskärm_tredjepartsappar.jpg

Ipad OS får också ett nytt system för att växla mellan öppna appar. Användaren kan dra fönster mellan olika appar för att skapa nya uppsättningar av delade skärmar.

Efterlängtad filhantering

Appen Filer, som ger användaren tillgång till enklare filhantering, får en efterlängtad uppgradering i Ipad OS. Detta blir omedelbart tydligt i översiktsvyn som nu innehåller flera paneler, där filer kan förhandsvisas i vissa och detaljerad metadata visas i andra.

Filer_metadatapreview.jpg

Det blir även möjligt att dela mappar direkt från filhanteraren, inklusive stöd för SMB-protokollen så att systemet fungerar tillsammans med datorer som använder Windows- eller Linux-baserade operativsystem. Den enskilt mest efterlängtade funktionen är dock möjligheten att läsa filer från extern lagring, vilket tillkommer i Ipad OS. Det går även att exempelvis importera bilder direkt till specifika appar som Adobe Lightroom.

En annan välanvänd app som får en uppgradering är webbläsaren Safari. I Ipad OS används samma skrivbordsklassade version som i Mac OS vilket innebär att Ipad-användare kommer ladda skrivbordsversioner av webbsidor, inte mobilversioner.

Safari_sammawebbläsare.jpg
Safari_desktop.jpg

Det betyder att många webbaserade tjänster som tidigare inte varit kompatibla med IOS nu fungerar med Ipad OS. Safari för Ipad OS får också en nedladdningshanterare likt den som finns i Mac OS-versionen.

Nytt är även metoden för att flytta markören i text, samt att markera, klippa och klistra text. Nu drar användaren bara fingret över skärmen för att flytta markören, och text markeras genom att hålla fingret nedtryckt över önskad text. Textstycket kan sedan klippas ut genom att knipa tre fingrar utåt i en rörelse, och klistra in genom att knipa ihop tre fingrar.

Penna_verktygsrad.jpg
Penna_latens.jpg

Ändringarna finns också sparade, så om användaren skulle ångra utklippt eller inklistrad text ångras åtgärden genom att svepa med tre fingrar horisontellt på skärmen. En sista nyhet gäller Apples penn-tillbehör Pencil som får minskad latens till 9 millisekunder, vilket ska göra upplevelsen mer lik den verkliga upplevelsen med att rita på fysiska material.

Efter Apples öppningspresentation under WWDC har det framkommit att Ipad OS kommer stöda datormöss, både USB-anslutna och Bluetooth-anslutna sådana. The Verge rapporterar att IOS-utvecklaren Steve Troughton-Smith bekräftat att denna funktion är en del av Hjälpmedel-sektionen (eng. Accessibility). Muspekaren kommer då att agera nedtryckt finger, vilket innebär att den stöder samma interaktion som fingerbaserad interaktion.

Snacka surfplattor i SweClockers forum

En förhandsversion av Ipad OS riktad mot utvecklare finns tillgänglig redan idag för medlemmar i Apple Developer Program. En allmän testversion rullas ut senare under månaden, och operativsystemet lanseras på bred front till hösten. Ipad OS kommer till Ipad Air 2 eller nyare, femte generationens Ipad eller nyare, samtliga Ipad Pro samt till Ipad Mini 4 eller nyare.

Mer från WWDC 2019