Under 2013 lanserade Apple den stationära datorn Mac Pro, en cylinderformad skapelse riktad mot professionella användare. Efter en lång tids tystnad bekräftade företaget under 2017 att produktserien inte var död, utan skulle få en uppdatering under 2018.

Någon uppdaterad modell av Mac Pro lanserades dock aldrig, men under årets upplaga av utvecklarkonferensen WWDC avtäcker Apple något oväntat just detta. Modellen går fortfarande under namnet Mac Pro och en av de stora nyheterna är designen, som inte längre är av det cylinderformade slaget utan ser numera ut som en av företagets tidigare stationära datorer.

MacPro1.jpg
MacPro10.jpg
MacPro12.jpg
MacPro2.jpg

Enligt företaget är datorn framtagen med modularitet och flexibilitet i åtanke, något som föregångaren fick mycket kritik för då komponenterna inte enkelt kunde bytas ut av användaren. Datorn kan konfigureras med upp till en 28-kärnig Intel Xeon-processor som ackompanjeras av upp till 1,5 TB primärminne i sex kanaler. Minne stöds i 2 933 MHz och är felkorrigerande (ECC).

Tillsammans med Mac Pro lanserar Apple vad de kallar för MPX Module, vilket är ett expansionskort som ansluts via PCI Express och har plats för två stycken grafikkort. Den använder Thunderbolt 3 för att ge extra ström och höghastighetsanslutning till komponenter.

macpro.jpg
macpro2.jpg
macpro3.jpg
MacPro18.jpg
MacPro19.jpg
MacPro23.jpg

Till den är det möjligt att ansluta upp till två grafikkort och datorn kommer i grundutförande utrustad med ett AMD Radeon Pro 580X. För de som kräver extra prestanda kan den konfigureras med upp till två Radeon Pro Vega 2 Duo med 64 GB HBM2-minne vardera, vilket resulterar i fyra grafikprocessorer.

Snacka Apple Mac i forumet

Då modellen riktar sig till professionella användare inkluderar Apple egenutvecklad hårdvara för uppspelning och rendering av video. Det rör sig om ett fysiskt PCI Express-baserat kort de kallar för Afterburner, vilket enligt företaget själva möjliggör uppspelning av tre stycken videoströmmar i RAW-format i 8K-upplösning samtidigt. För strömförsörjning används ett nätaggregat på hela 1 400 W och allt kyls av tre fläktar i framkant samt flera kylflänsar.

Mac Pro har ännu inget lanseringsdatum, men kostar 5 999 USD i grundutförande – motsvarande 71 000 kronor inklusive moms. Datorn kommer då bestyckad med en åttakärnig Intel Xeon-processor, 32 GB primärminne, 256 GB SSD-baserad lagring och ett AMD Radeon Pro 580X.

Mer från WWDC 2019

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!