Mac-familjen med tillbehör har gått från att främst handla om stationära datorer till att idag innefatta allt från hårdvara till mjukvara av olika slag. Sedan ett antal år tillbaka säljer Apple även egna datorskärmar under varumärkena Thunderbolt Display och Ultrafine, varav den sistnämnda tagits fram i samarbete med LG.

Förutom en ny Mac Pro och nya operativsystem passar Apple även på att presentera en ny datorskärm med namnet Pro Display XDR. Som namnet avslöjar riktar sig modellen till professionella användare, något som även avspeglas i specifikationerna.

Skärmen mäter in på 32 tum och har vad Apple själva benämner som "6K-upplösning", med 6 016 x 3 384 pixlar. Panelen är av typen LCD och har en maximal ljusstyrka på hela 1 600 nits samt 10-bitars färgdjup och en uppdateringsfrekvens på 60 Hz.

xdr1.jpg
xdr2.jpg
xdr3.jpg

Nämnvärt är att skärmen säljs utan fot, vilken måste köpas till separat. Den heter Pro Stand och kan justeras helt efter användarens preferenser – både i djup-, höjd- och sidled. Det går även att rotera skärmen för att visa bilden i porträtt- eller landskapsläge.

Diskutera bildskärmar i SweClockers forum

Förutom skärmfoten finns även ett annat tillbehör i form av ett VESA-fäste. Även detta säljs separat och fästs på skärmens baksida med hjälp av magneter. Fästet har en prislapp på 199 USD, motsvarande 2 400 kronor inklusive moms.

Apple Pro Display XDR lanseras hösten 2019 och kostar 4 999 USD, motsvarande 59 000 kronor inklusive moms. Skärmen säljs även med matt panel och kostar då 5 999 USD, vilket motsvarar 71 000 kronor. Skärmfoten Pro Stand säljs separat och kostar 999 USD, eller 11 800 kronor inklusive moms.

Mer från WWDC 2019

I butiken: C-kolon backslash spel

När operativsystemet stavades MS-DOS hade guldklimparna en särskild plats i hjärtat av hårddisken. Den som äger denna t-shirt kan bära världens bästa sökväg med stolthet. Endast i 100 exemplar!

Köp här!