Nästa version av Mac OS, Apples operativsystem för datorer, kommer tekniskt sett vara version 10.15 av systemet. Apple har dock övergivit versionsnummer, och nästa version av systemet kommer helt enkelt heta Mac OS Catalina.

Apple har sedan tidigare meddelat att Mac OS ska få bättre stöd för att samverka med Ipad-familjen. En del i detta stöd är vad som tidigare kallades Project Marzipan, en lösning som gör det lätt för utvecklare av IOS-mjukvara att porta applikationerna till Mac OS. Det slutgiltiga namnet på lösningen blir Catalyst och är inbyggt i Mac OS Catalina.

MacOSCatalina_Ipadappar.jpg

Utvecklare kan välja att kompilera sina applikationer för både Ipad och Mac OS i utvecklarverktyget Xcode. Ett flertal av Apples egna IOS-applikationer har redan portats via systemet, exempelvis Kartor-appen, men med Mac OS Catalina kan tredjepartsutvecklare också välja att lansera applikationer för båda plattformarna, eller porta befintliga IOS-applikationer till det nya systemet.

En annan väntad ändring i Mac OS Catalina är att den gamla trotjänaren Itunes till slut pensioneras. Den första versionen av Itunes släpptes 2001 och var då en renodlad musikspelare. Under åren har den tagit på sig allt mer funktioner, från videouppspelning till musik- och poddhantering, synkronisering och säkerhetskopiering av IOS-enheter, med mera.

MacOSCatalina_Podcasts.jpg
MacOSCatalina_AppleTV.jpg
MacOSCatalina_AppleMusic.jpg

Apple bryter nu upp denna funktionalitet i separata applikationer. Apple Music får en egen renodlad musikapplikation, Podcasts fokuserar logiskt nog på just podcast-uppspelning och Apple TV-appen agerar mediacenter-app för film och tv. Synkronisering och säkerhetskopiering av IOS-enheter flyttas till filhanteraren Finder, där enheterna hittas i sidopanelen.

MacOSCatalina_Sekundärskärm.jpg

En annan funktion som fokuserar på bättre samverkan med Ipad är något som kallas Sidecar. Denna gör det möjligt att använda en Ipad som en sekundär skärm till Mac OS-datorn. Utöver att kunna utöka skärmen kan Ipad-enheten också användas som ritplatta med Apple Pencil-pennan, för de Mac OS-applikationer som stöder detta det vill säga. Mjukvara som Final Cut Pro X, Adobe Illustrator och Iwork stöder detta från start.

MacOSCatalina_Ipadritplatta.jpg
MacOSCatalina_Ipadritplatta2.jpg

Mac OS Catalina får också förbättrat tillgänglighetsstöd i form av röststyrning. Ur säkerhetsvinkeln introduceras stöd för låsning av datorn, vilket gör den oanvändbar om den aktiveras när datorn blivit stulen. En ny app vid namn Find My slår ihop de tidigare applikationerna Find My Iphone och Find My Friends. Med Find My-applikationen kan användaren spåra och spärra Mac-, IOS- och Ipad OS-enheter.

Den första utvecklarbetan av Mac OS Catalina är tillgänglig för utvecklare redan nu. En publik betaversion kommer göras tillgänglig i juli, medan den skarpa versionen kommer lanseras i höst.

Läs mer om Apple WWDC: