Nvidias nya grafikarkitektur Turing lanserades i september 2018 som grundbult för Geforce RTX-familjen, där dedikerade komponenter för accelerering av ray tracing var arkitekturens stora paradnummer. Nu avtäcks den första konkreta informationen om arkitekturens uppföljare Ampere som når marknaden nästa år.

Informationen kommer från Taiwans största teknikpublikation Digitimes, som utöver lanseringsår även avslöjar att Nvidia byter tillverkningspartner. Grafikkort baserade på Ampere-arkitekturen ska tillverkas av Samsung på deras förbättrade 7-nanometersteknik med EUV-litografi.

Samsung-EUV.png

Samsungs tillverkning på 7 nanometer med EUV-teknik ska ge 50 procent förbättrad energieffektivitet jämfört med företagets 10-nanometersteknik.

EUV står för Extreme Ultra-violet Litography, en förbättrad form av litografi där andra våglängder för ljus används för att underlätta tillverkningen av kretsar på så liten skala. Kretsarna kommer bli enklare att tillverka för Samsung, samtidigt som deras prestandaförhållande har potentialen att bli så mycket som 50 procent bättre per watt jämfört med Samsungs befintliga tillverkningsteknik på 10 nanometer.

I dagsläget är Nvidia tillsammans med rivalen AMD två av TSMC:s största kunder på företagets 7 nanometers UV-teknik. TSMC har också en tillverkningsnod baserad på EUV-teknik planerad, men anledningen till Nvidias byte framkommer inte i Digitimes rapport. Det kan handla om att Samsung erbjöd ett bättre avtal, men det kan också bero på att Samsungs EUV-lösning har fördelar över TSMC:s.

En annan potentiell anledning kan vara att Nvidia bedömer att TSMC inte kommer kunna erbjuda tillräckligt stora kvantiteter av kretsar. Under 2020 kommer TSMC fortsatt tillverka processorer, grafikkretsar och integrerade kretsar åt AMD samt integrerade kretsuppsättningar åt flertalet mobiltelefontillverkare. Samsung har tillräckligt stor tillverkningskapacitet för att täcka Nvidias behov för Ampere.

Utöver Samsungs 7 nanometers EUV-teknik har företaget presenterat milstolpar i tillverkning av kretsar på 5 nanometer och 3 nanometer, vilket skvallrar om att Samsung kan växa till en än större konkurrent till TSMC än de är i dagsläget.

Källa: Digitimes (via Wccftech)

Läs mer om Nvidia Ampere:

I butiken: C-kolon backslash spel

När operativsystemet stavades MS-DOS hade guldklimparna en särskild plats i hjärtat av hårddisken. Den som äger denna t-shirt kan bära världens bästa sökväg med stolthet. Endast i 100 exemplar!

Köp här!