Tidigare under året avslöjade Sony de första detaljerna om företagets kommande spelkonsol, som blir uppföljare till nuvarande Playstation 4. Vad namnet på denna blir är ännu okänt, men Sony har bekräftat att hårdvaran utvecklas av AMD, med processor och grafikdel baserade på Zen 2 respektive Navi.

AMD-Navi-Computex-4.jpg

Grafikdelen i nästa Playstation-kkonsol kommer bygga på AMD:s grafikarkitektur RDNA, tidigare känd som Navi.

I en intervju med Cnet berättar Playstation-chefen Jim Ryan mer om företagets planer för framtiden. Ryan bekräftar bland annat att Sonys kommande spelkonsol kan rendera spel i 4K UHD med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Huruvida det gäller för samtliga speltitlar eller några få utvalda nämns dock inte.

Det har tidigare talats om att konsolen även blir bakåtkompatibel, något som Ryan återigen bekräftar. Playstation 4-spel kan spelas på den nya konsolen och det är möjligt att föra över sparfiler för att slippa förlora de framsteg som gjorts i spelen. Målet enligt Ryan är att göra bytet till en ny generations spelkonsol så sömlöst och problemfritt som möjligt för spelarna.

Förutom grafikdel och processor baserade på AMD:s Navi- respektive Zen 2-arkitektur är det sedan tidigare även känt att Playstation 5 utrustas med en snabb SSD-enhet för lagring. Några specifikationer för denna har inte avslöjats, men tidiga demonstrationer visar på betydligt snabbare laddningstider i spel tack vare den nya lagringsenheten.

När Playstation 5 släpps är ännu okänt, men vid avtäckandet av spelkonsolen berättade systemarkitekten Mark Cerny att en lansering inte är aktuell för 2019. Enligt tidigare rapporter sker lanseringen under andra halvan av år 2020.

Läs mer om Playstation 5:

I butiken: C-kolon backslash spel

När operativsystemet stavades MS-DOS hade guldklimparna en särskild plats i hjärtat av hårddisken. Den som äger denna t-shirt kan bära världens bästa sökväg med stolthet. Endast i 100 exemplar!

Köp här!