Strömmad film och musik har blivit vardagsmat, men även spelströmning har varit på tapeten de senaste åren med tjänster såsom Playstation Now. I mars släpptes Sonys tjänst på den svenska marknaden, och ett fåtal dagar senare avtäckte Google sin tappning av konceptet i form av Stadia. Inför årets upplaga av den stora spelmässan E3 presenterar Google mer information om tjänsten.

Google inleder med att specificera vilka enheter som kan användas för Stadia. Inledningsvis gäller Chromecast-bestyckade TV-apparater, bärbara eller stationära datorer samt de egna telefonerna Pixel 3 och Pixel 3a. Företaget understryker dock att stöd fler enheter kommer att adderas inom en snar framtid, där fler telefonmodeller är i fokus.

chrome_180903_as.jpg
Stadia 5.JPG

När det kommer till kontrolldon finns stöd för ett flertal vanligt förekommande handkontroller samt mus och tangentbord, liksom Googles Stadia-handkontroll. Denna ansluts via Wifi och kommunicerar direkt med servern som driver spelet, något som minskar latenser.

Stadia.JPG

Därutöver avslöjas krav på användarens nätverksuppkoppling, där 10 Mbit/s specificeras som den lägsta nivån. Detta räcker för strömning i upplösningen 1 280 × 720 pixlar och 60 bildrutor per sekund (FPS), ackompanjerat av stereoljud. För 60 FPS och upplösning om 1 980 × 1 080 pixlar rekommenderas anslutningshastighet på 20 Mbit/s och videoströmmen är därtill i HDR-format.

Med en internetanslutning kapabel till 35 Mbit/s kan den högsta erbjudna bildkvaliteten levereras, vilket innebär 4K UHD-upplösning med HDR och 60 FPS. Tillsammans med 4K UDH- och 1080p-lägena tar även det tillhörande ljudet ett steg upp till 5.1-kvalitet.

För att spela med Stadia finns två alternativ i form av Stadia Pro och Stadia Base. Det sistnämnda innebär en engångskostnad där användaren köper ett spel, som sedan kan spelas på kompatibla enheter med upplösningen 1080p och 60 bilder per sekund. Stadia Pro är istället en prenumerationstjänst som kostar 99 kronor i månaden och kommer med spelet Destiny 2 som gratisspel. Över tid ska ett bibliotek av gratisspel adderas till Pro-abonnemanget.

Under presentationen avslöjar Google en rad speltitlar som ska ingå i Stadia och bland dessa syns Baldur's Gate III. I enlighet med tidigare rykten utvecklas det av Larian Studios, som ligger bakom Divinity: Original Sin-spelen. Därtill visas Ubisofts senaste spel i Ghost Recon-serien, i form av den samarbetsfokuserade actionskjutaren Breakpoint.

Tillgängliga titlar vid lansering:

Klicka för mer information

Assassin's Creed Odyssey
Baldur's Gate 3
Borderlands 3
The Crew 2
Darksiders Genesis
Destiny 2
DOOM (2016)
DOOM Eternal
Dragon Ball Xenoverse 2
The Elder Scrolls Online
Farming Simulator 19
Final Fantasy XV
Football Manager
Get Packed — exklusivt för Stadia
GRID
Gylt — Stadia exclusive
Just Dance
Metro Exodus
Mortal Kombat 11
NBA 2K
Power Rangers: Battle for the Grid
Rage 2
Rise of the Tomb Raider
Samurai Shodown
Shadow of the Tomb Raider
Thumper
Tomb Raider Definitive Edition
Tom Clancy's Ghost Recon Breakpoint
Tom Clancy's The Division 2
Trials Rising
Wolfenstein: Youngblood

Visa mer

Från Ubisoft syns även The Division 2 och Assassin's Creed: Odyssey, som bjuder på äventyr i Washington DC respektive antikens Grekland. Vid lanseringen blir även spel såsom fantasyspelet Gylt, äventyrstiteln Shadow of the Tomb Raider, Football Manager, Trials Rising och Destiny 2, tillsammans med en rad expansionpaket. Utbudet vid lansering innehåller fler titlar än de nämnda och nya ska adderas löpande.

Stadia 3.JPG
Stadia 2.JPG
Stadia 1.JPG
chrome_181859_as.jpg
chrome_181913_as.jpg

Stadia blir tillgängligt i november genom prenumerationstjänsten, medan Stadia Base släpps nästa år. Något konkret datum då tjänsten startar är i skrivande stund okänt, men redan nu kan paketet Stadia Founder's Edition förbeställas. Det handlar om ett paket bestående av en Chromecast Ultra, en specialutgåva av den egna handkontrollen samt tre månader Stadia Pro för två användare.

Priset för paketet är 1 400 kronor, men handkontrollen kan även köpas separat för 749 kronor. Färgmässigt finns då alternativen svart, vitt och grönt. Stadia släpps initialt i 14 länder och Sverige är ett av dessa. På den dedikerade webbplatsen finns mer information om tjänsten och därtill kan nämnda produkter förbeställas.

Kommer du att använda dig av Stadia? Diskutera i kommentarerna!

I butiken: C-kolon backslash spel

När operativsystemet stavades MS-DOS hade guldklimparna en särskild plats i hjärtat av hårddisken. Den som äger denna t-shirt kan bära världens bästa sökväg med stolthet. Endast i 100 exemplar!

Köp här!