Google presenterar mer information om Stadia – kommer till Sverige i november

Google presenterar mer information om Stadia – kommer till Sverige i november

Inför E3-mässan presenterar Google detaljer om strömningstjänsten Stadia. Lanseringen sker i november och för en månadskostnad på 99 kronor kan en rad spel strömmas i 4K UHD med 60 FPS.

Strömmad film och musik har blivit vardagsmat, men även spelströmning har varit på tapeten de senaste åren med tjänster såsom Playstation Now. I mars släpptes Sonys tjänst på den svenska marknaden, och ett fåtal dagar senare avtäckte Google sin tappning av konceptet i form av Stadia. Inför årets upplaga av den stora spelmässan E3 presenterar Google mer information om tjänsten.

Google inleder med att specificera vilka enheter som kan användas för Stadia. Inledningsvis gäller Chromecast-bestyckade TV-apparater, bärbara eller stationära datorer samt de egna telefonerna Pixel 3 och Pixel 3a. Företaget understryker dock att stöd fler enheter kommer att adderas inom en snar framtid, där fler telefonmodeller är i fokus.

chrome_180903_as.jpg
Stadia 5.JPG

När det kommer till kontrolldon finns stöd för ett flertal vanligt förekommande handkontroller samt mus och tangentbord, liksom Googles Stadia-handkontroll. Denna ansluts via Wifi och kommunicerar direkt med servern som driver spelet, något som minskar latenser.

Stadia.JPG

Därutöver avslöjas krav på användarens nätverksuppkoppling, där 10 Mbit/s specificeras som den lägsta nivån. Detta räcker för strömning i upplösningen 1 280 × 720 pixlar och 60 bildrutor per sekund (FPS), ackompanjerat av stereoljud. För 60 FPS och upplösning om 1 980 × 1 080 pixlar rekommenderas anslutningshastighet på 20 Mbit/s och videoströmmen är därtill i HDR-format.

Med en internetanslutning kapabel till 35 Mbit/s kan den högsta erbjudna bildkvaliteten levereras, vilket innebär 4K UHD-upplösning med HDR och 60 FPS. Tillsammans med 4K UDH- och 1080p-lägena tar även det tillhörande ljudet ett steg upp till 5.1-kvalitet.

För att spela med Stadia finns två alternativ i form av Stadia Pro och Stadia Base. Det sistnämnda innebär en engångskostnad där användaren köper ett spel, som sedan kan spelas på kompatibla enheter med upplösningen 1080p och 60 bilder per sekund. Stadia Pro är istället en prenumerationstjänst som kostar 99 kronor i månaden och kommer med spelet Destiny 2 som gratisspel. Över tid ska ett bibliotek av gratisspel adderas till Pro-abonnemanget.

Under presentationen avslöjar Google en rad speltitlar som ska ingå i Stadia och bland dessa syns Baldur's Gate III. I enlighet med tidigare rykten utvecklas det av Larian Studios, som ligger bakom Divinity: Original Sin-spelen. Därtill visas Ubisofts senaste spel i Ghost Recon-serien, i form av den samarbetsfokuserade actionskjutaren Breakpoint.

Tillgängliga titlar vid lansering:

Klicka för mer information

Assassin's Creed Odyssey
Baldur's Gate 3
Borderlands 3
The Crew 2
Darksiders Genesis
Destiny 2
DOOM (2016)
DOOM Eternal
Dragon Ball Xenoverse 2
The Elder Scrolls Online
Farming Simulator 19
Final Fantasy XV
Football Manager
Get Packed — exklusivt för Stadia
GRID
Gylt — Stadia exclusive
Just Dance
Metro Exodus
Mortal Kombat 11
NBA 2K
Power Rangers: Battle for the Grid
Rage 2
Rise of the Tomb Raider
Samurai Shodown
Shadow of the Tomb Raider
Thumper
Tomb Raider Definitive Edition
Tom Clancy's Ghost Recon Breakpoint
Tom Clancy's The Division 2
Trials Rising
Wolfenstein: Youngblood

Visa mer

Från Ubisoft syns även The Division 2 och Assassin's Creed: Odyssey, som bjuder på äventyr i Washington DC respektive antikens Grekland. Vid lanseringen blir även spel såsom fantasyspelet Gylt, äventyrstiteln Shadow of the Tomb Raider, Football Manager, Trials Rising och Destiny 2, tillsammans med en rad expansionpaket. Utbudet vid lansering innehåller fler titlar än de nämnda och nya ska adderas löpande.

Stadia 3.JPG
Stadia 2.JPG
Stadia 1.JPG
chrome_181859_as.jpg
chrome_181913_as.jpg

Stadia blir tillgängligt i november genom prenumerationstjänsten, medan Stadia Base släpps nästa år. Något konkret datum då tjänsten startar är i skrivande stund okänt, men redan nu kan paketet Stadia Founder's Edition förbeställas. Det handlar om ett paket bestående av en Chromecast Ultra, en specialutgåva av den egna handkontrollen samt tre månader Stadia Pro för två användare.

Priset för paketet är 1 400 kronor, men handkontrollen kan även köpas separat för 749 kronor. Färgmässigt finns då alternativen svart, vitt och grönt. Stadia släpps initialt i 14 länder och Sverige är ett av dessa. På den dedikerade webbplatsen finns mer information om tjänsten och därtill kan nämnda produkter förbeställas.

Kommer du att använda dig av Stadia? Diskutera i kommentarerna!

I butiken: C-kolon backslash spel

När operativsystemet stavades MS-DOS hade guldklimparna en särskild plats i hjärtat av hårddisken. Den som äger denna t-shirt kan bära världens bästa sökväg med stolthet. Endast i 100 exemplar!

Köp här!

Skicka en rättelse
151

Veckans fråga: Hur stor är din skärm?

Nöjer du dig med en liten bärbar dator, eller föredrar du bjässar som tar upp hela synfältet på flera meters avstånd? Läs mer

I samarbete med Phanteks
15

Testpilot: Phanteks Eclipse P500A – chassi med fokus på högt luftflöde

Missa inte testpiloten Pontus "WaspCustoms" Magnussons test av Phanteks extremt perforerade chassi Eclipse P500A. Läs mer

4

Pixelns uppfinnare har gått ur tiden

I slutet av 50-talet digitaliserade datavetaren Russell Kirsch det första fotografiet. Vid 91 års ålder har nu Kirsch avlidit. Läs mer

80

Snabbtest: Grafikprestanda i Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn har lanserats till PC och redaktionen står redo med testriggen för ett snabbtest med femton grafikkort. Läs mer

30

Fredagspanelen Mini 1: Ampere för hela slanten

Vägen till lanseringen av höstens grafikkort har kantats av ovanligt många rykten. Vi djupdyker i ämnet. Läs mer

17

Intel Architecture Day 2020 – en summering

Intel avslöjar detaljer kring Tiger Lake och visar upp den kommande grafiksatsningen Xe – vi sammanfattar det hela. Läs mer

52

Micron bekräftar GDDR6X för Geforce RTX 3090 – upp till 1 TB/s minnesbandbredd

Förutom att bekräfta grafikminnet GDDR6X röjer minnestillverkaren namnet på nästa generation Nvidia Geforce-kort. Läs mer

25

NSA varnar för ryska attacker mot Linux

Skadlig kod vid namn Drovorub utnyttjas av den ryska militärens underrättelsetjänst för intrång i Linux-system. Läs mer

92

Datorbutiken Liontech går i graven

Den stockholmsbaserade datorbutiken försätts i konkurs efter de nya ägarna ådragit sig stora skulder. Läs mer

46

Quake II gratis under begränsad tidsperiod

Bethesda bjuder på FPS-klassikern via sin onlinebutik, utlovar Quake III Arena under nästkommande vecka. Läs mer

76

Bild på flaggskepp i RTX 3000-serien läcker ut

Tungt censurerad bild visar bland annat trångbodda minneskretsar och ny Nvlink-anslutning. Läs mer

159

Apple och Google avlägsnar Fortnite från sina butiker

Innehavarna av båda plattformarna ser rött efter att Epic Games infört sin egen lösning för direktbetalningar i Fortnite. Läs mer